Nyáron kevesebb, télen több magyar ment Horvátországba

Vágólapra másolva!
A múlt év nyarán némileg csökkent a horvát Adriánál nyaraló magyarok száma, decemberben viszont a korábbinál jóval többen utaztak Magyarországról Horvátországba - derül ki a Horvát Statisztikai Hivatal (DZS) által most közzétett turisztikai adatokból.
Vágólapra másolva!

A hivatalos összesítés szerint 2008-ban összesen 370 392 magyar érkezett az országba, ami 11 ezer utazóval, azaz 3 százalékkal kevesebb a 2007-es adathoz képest. A magyarok 1,934 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami mintegy 51 ezerrel kevesebb, vagyis szintén 3 százalékos visszaesést mutat.

Az adatok alapján nyilvánvaló, hogy a kisebb mértékű csökkenés ellenére továbbra is a nyári hónapokban utazik a legtöbb magyar az Adriához, érdekes tény ugyanakkor, hogy a jóval szerényebb látogatottságúnak számító decemberben a korábbinál nagyobb arányban érkeztek magyarok. A létszámuk 28 százalékkal növekedett, tartózkodási idejük pedig 49 százalékkal, azaz csaknem másfélszeresére nőtt.

Forrás: [origo]

A DZS egész évet bemutató adatsorából látható, hogy összességében 110 ezerrel, vagyis 1 százalékkal emelkedett a külföldi turisták létszáma Horvátországban 2007-hez képest. A több mint 9,415 millió turista tartózkodási ideje 2 százalékkal nőtt, így 50,626 millió vendégéjszakát regisztráltak a statisztikai hivatalnál.

A vendégszámokat illetően a statisztikákban továbbra is a németek állnak az első helyen, őket az olaszok követik, majd a szlovének folytatják a sort. A negyedik helyen álló osztrákok és az ötödiken szereplő csehek után viszont a 2007-es eredményekhez képest már nem a magyarok foglalják el a hatodik helyet, ugyanis a francia és a lengyel utazók is többen voltak Horvátországban, és a vendégéjszakák sorában is a 8. helyre sorolódott vissza Magyarország.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség korábbi közlése szerint 2008-ban 2 százalékkal nőtt a magyar vendégéjszakák száma a Kvarner-öbölben, azonban Split és Zadar térségében 1 százalékos visszaesés volt. Az Isztrián 6 százalékkal, Dubrovnikban pedig 11 százalékkal csökkent a magyarok által eltöltött vendégéjszakák száma, Zágrábban viszont tavaly 8 százalékkal nőtt a magyarok tartózkodásának ideje.