Kanapé-bérlet és házcserélgetés - utazás spórolósoknak

2009.03.17. 9:55

Szeretné látni a gízai piramisokat, a Taj Mahalt vagy a párizsi Eiffel-tornyot, de nem akar fizetni a szállodai szobákért? Egy néhány éve működő közösségi oldalon mindenki találhat magának házigazdát az utazásra kiszemelt városokban, aki vendégül látja otthonában, sőt akár lakást, vagy házat is cserélhetünk a világ bármely pontján.

Az elmúlt hetekben több írásunkban is olcsó utazási lehetőségekkel foglalkoztunk, de két, nyugaton már évek óta működő és divatos, itthon viszont egyelőre nem túl ismert utazási formáról még nem ejtettünk szót. Az egyik az ún. couch surfing, amit talán kanapé-bérletnek lehetne fordítani és tulajdonképpen egy rendkívül egyszerű koncepció: az erre szakosodott közösségi oldalakon a regisztrált felhasználók kiválasztják a meglátogatni kívánt városokat a világ bármely pontján és az adott városban a weboldal segítségével találhatnak maguknak olyan embereket, akik hajlandóak vendégül látni az utazókat saját lakásukban.

A legismertebb ilyen oldal a CouchSurfing.com, amely jelenleg közel 900 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik, s több mint 200 országból találhatunk rajta tagokat. Ha valaki a CouchSurfing.com-on szervezi következő utazását, azért ne számítson az előkelő szállodák színvonalára. A legtöbb esetben a rendelkezésre álló ágyak és férőhelyek fiatalok által bérelt kis lakásokban vannak, de a sokak szerint pontosan ettől különleges egy ilyen utazás.

Forrás: Wikipedia

A "kanapé szörfölés" ideális megoldás az alacsony költségvetéssel utazóknak, diákoknak, egyetemistáknak, s nem utolsó sorban mindig új helyeket, embereket lehet megismerni, ráadásul a városnézések és az étkezések költségei miatt sem kell túlzottan izgulni.

Az utazás ezen módja nem csak annyit jelent, hogy a kiszemelt városban alhatunk néhány éjszakát az ismeretlen vendéglátónál, hiszen a legtöbb esetben a házigazdák kísérik körbe a vendéget a városban, megmutatva a legjobb helyeket, látnivalókat, éttermeket. Bár nem előírás, a legtöbb házigazda térképet, útikönyvet, sőt néha még a saját autóját is felajánlja a vendégnek, aki így egy teljesen más szemszögből ismerhet meg egy várost, mintha hagyományos turistaként járna arrafelé.

Az ötlet kétségkívül sikeres, de vannak szkeptikusok is, akik szerint korántsem veszélytelen egy alig ismert, idegen ember lakásában tölteni az éjszakákat. Ezeket a kockázatokat hivatott csökkenteni a regisztrációkor kötelező személyazonosítási procedúra, de igazából ez még nem jelent teljes biztonságot. Az oldal üzemeltetői azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy mielőtt kiválasztanak egy vendéglátót, vagy vendéget, a többi felhasználó hozzászólásaiból, véleményeiből szerezzenek információkat. A statisztikák szerint ugyanakkor a legsúlyosabb bűnesetek apró lopások és a weboldal üzemeltetői szerint a felhasználók csupán 0,2 százalékának volt negatív tapasztalata. Ez persze a legtöbb útra kelő fiatal szüleit aligha nyugtatja meg. A felhasználók szerint ugyanakkor az utazás előtti online társalgás a vendéglátókkal éppen elegendő ahhoz, hogy valamelyest megismerjék a házigazdát, mielőtt belépnének az idegen ajtón.

Forrás: Hajdú D. András

Az utazók egyébként értékelhetik is vendéglátóikat, így segítve a többi felhasználót a választásban. A szörfözőknek a legtöbb városban különböző programokat is szerveznek, Budapesten például népszerű program a romkocsmák látogatása. A couch surfing egyébként a magyar utazók körében is népszerű, az említett oldalon 4728 magyar regisztrált felhasználó van, így akár országon belüli utazgatásra is van lehetőség.

Házcsere az igényesebbeknek

Ennek egy továbbgondolt változata, mikor a felhasználók nem vendégül látják az utazókat, hanem lakásukat, vagy házukat ajánlják fel a külföldieknek, hogy meghatározott ideig használják azokat. Cserébe természetesen a felajánló is igénybe veheti vendége üresen maradt lakhelyét az előre megbeszélt időpontra.

A house swapping, vagy house exchange (ház cserélgetés) kezdetben a fentiekben vázolt módon zajlott: egy közösségi oldalon regisztráltak a felhasználók, majd a célpont kiválasztását követően személyesen egyeztették le a házcsere időpontját. A szabály az volt, hogy mindenki a tényleges lakhelyét kínálta fel az utazónak, (így például nyaraló nem jöhetett szóba) de nagy hátrány, hogy mindkét fél számára megfelelő időpontot kellett találni.

Forrás: [origo]

A kínálat növelése érdekében ma már nem ennyire szigorúak a szabályok és többféle házcserélő-megoldás létezik, amelyben azok is részt vehetnek, akiknek mondjuk több lakása, vagy esetleg nyaralója van és ezeket szeretné felajánlani másoknak. Ezzel a lehetőséggel csökken az a kényelmetlenség, hogy egy időben kell utazniuk a lakásukat, házukat egymásnak felajánlóknak. Ehelyett a házcserélők úgy élvezhetik a pihenést, hogy közben vendéglátóiknak sem kell kikötözniük otthonukból, ráadásul így az időpont kiválasztása is sokkal rugalmasabb. Erre a második megoldásra is külön oldalak szakosodtak.

A harmadik megoldás pedig nem is igazi házcsere, ilyenkor vendégül látják egymást a résztvevők, de úgy, hogy közben a házigazdák is otthon maradnak. Az Egyesült Államokban több házcserélő oldal működik, - Intervac, HomeLink International - de az igazán népszerűek a nagy nemzetközi site-ok, min a HomeExchange, vagy a Digsville.

Kinek jó ez?

Mindenek előtt annak, aki szeretne spórolni a nyaralásán. A házcserével ugyanis sem szállodai szobára, sem éteremre nem kell költeni, sőt még a közlekedés is megoldódik, ugyanis sok esetben a családi autó is benne foglaltatik a cserében. A házcsere nagy előnye továbbá, hogy egy adott várost, vagy régiót a helyiek szemszögéből is megismerhetünk, amire nincs lehetőségünk, ha egy személytelen szállodában alszunk, ráadásul a vendéglátók a legtöbb esetben hasznos tippekkel, információkkal is ellátják a vendégeket, amiket egy útikönyvből nem lehet kibányászni.

Aki viszont viszolyog attól, hogy idegenek ágyában aludjon, vagy hogy a nyaralás alatt főzzön saját magának, inkább keressen más megoldást. Mivel ez a fajta utazás inkább a hosszabb időtartamú tartózkodásoknak kedvez, azok se válasszák, akik egy-két napot töltenének egy városban, s máris rohannának tovább.

Forrás: [origo]

A legtöbb házcseréléssel foglalkozó cég minimális - évi 90-120 dolláros - tagdíjat kér el ügyfeleitől, és sok helyen a csatlakozás előtt is van lehetőség az adatbázis böngészésére. A legtöbb site-on részletes tájékoztatót olvashatunk arról, hogyan bonyolítsunk le egy házcserét, sőt vannak olyan cégek, amelyek ezt meg is teszik helyettünk.

Ha megtaláltuk a számunkra szimpatikus céget, legcélszerűbb minél előbb elkezdeni a szervezést és a lehető legrugalmasabban kiválasztani a nyaralás időpontját. Egy általános meghívólevélben írjuk le a legfontosabb információkat a lakásunkról, házunkról , a környékről, a közlekedési lehetőségekről és a helybéli látnivalókról. Megkönnyíti a szervezést, ha fotókat is mellékelünk és könnyebben találunk cserepartnert, ha különböző extrákat is felajánlunk a tartózkodás idejére.

Biztonságban van-e az otthonunk?

A legegyszerűbb, ha a hagyományos házcserélő megoldást választjuk, hiszen ilyenkor gyakorlatilag személyesen is megismerjük cserepartnerünket és ha nem találjuk szimpatikusnak, bármikor elállhatunk az ügylettől. A nyaralás időpontja előtt több alkalommal is beszéljünk partnerünkkel és a legjobb, ha a kezdő időpontban mi magunk adjuk át neki a kulcsokat.

A biztonságérzetünket növelhetjük, ha közösen aláírunk egy részletes megállapodást arról, hogy pontosan mit ajánlunk fel partnerünknek, s ha bármilyen károkozás történik, kölcsönösen vállaljuk a helyreállítási költségeket. Ez már csak azért is fontos, mert a közvetítő ügynökségek nem vállalják a felelősséget a károkért. A statisztikák szerint egyébként a legkomolyabb probléma a takarítás elmaradása a nyaralás végén, de lopás a legritkább esetben fordul elő, hiszen ismert a cserepartner személye, címe, elérhetősége. Íratlan szabály, hogy a nyaralás kezdetén minimális ételt és ital hagyjunk vendégünknek a hűtőben, ha pedig mi magunk is élveztük a nyaralást, egy üveg borral, vagy valami apró ajándékkal hálálhatjuk meg a vendéglátást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK