Könnyebb lesz a fiatalok beutazása Horvátországba

Vágólapra másolva!
A Horvátországba szülők nélkül beutazó 18 éven aluliaknak immár nem szükséges - bár továbbra is ajánlott - a határon az útlevélen kívül más dokumentumot is bemutatniuk.  
Vágólapra másolva!

A horvát hatóságok ugyanis hatályon kívül helyezték a 18 évnél fiatalabb külföldi állampolgárok beutazási szabályainak tavalyi szigorításait - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Horvát Idegenforgalmi Közösség a horvát belügyminisztérium által közzétett változásokról.

A zágrábi belügyminisztérium honlapján (www.mup.hr) megtalálható jogszabályváltozások és magyarázatok szerint az államhatár átlépésével kapcsolatos törvénymódosítás és végrehajtási rendelet életbe lépésével hatályon kívül helyezték a szülői kíséret nélkül utazó 18 év alatti külföldiekre vonatkozó eddig eljárási szabályokat. A jogszabályváltozások a horvát hivatalos közlönyben történt közzététellel március végén léptek életbe.

A változások értelmében a szülők nélkül utazó 18 évnél fiatalabbak esetében a felnőttekkel azonos módon történik a határon az átléptetés, de a határrendészeti ellenőrzés során a fiatalkorúak védelme érdekében továbbra is vizsgálják az utazás körülményeit. A jogszabályváltozás szerint, ha nem a törvényes képviselőjével vagy kíséret nélkül érkezik a határra egy fiatalkorú, részletesebb okmányellenőrzést végeznek és vizsgálják azt is, hogy nem engedély nélkül utazik-e a fiatal.

Forrás: [origo]

A horvát belügyi tárca tájékoztatója szerint nem előírás, hogy a határátlépéshez szükséges érvényes okmányon kívül más dokumentumot is be kellene mutatni, de ha szükségesnek látszik, ajánlott beszerezni ilyen iratokat. Példaként a születési vagy házassági anyakönyvi kivonatot, gyámhatósági igazolást, írásos szülői engedélyt, továbbá a légi utasoknak kiállított utazási igazolást és csoportok esetén utas listát sorol fel a jogszabály magyarázata, de ezekhez a dokumentumokhoz sincs szükség közjegyzői hitelesítésre.

Horvátországban a múlt év tavaszán szigorították a 18 év alatti külföldi állampolgárok törvényes képviselő nélküli beutazásának szabályozását. Az akkori változás értelmében a szülők vagy törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek csak közjegyző előtt hitelesített, szülő vagy gyám által aláírt hozzájárulással léphettek be az országba. A jogszabályt tavaly júniusban némileg enyhítették, azt követően már nem volt szükség hiteles fordításra a kiskorúak kiutazási engedélyéhez.