A régióban Horvátország a legtisztább

Vágólapra másolva!
Az amerikai Forbes magazinnak a világ legtisztább országait számba vevő listája szerint a világon Svájc, Kelet-Európában pedig Horvátország a legtisztább ország cím büszke tulajdonosa. Déli szomszédaink összesítésben az előkelő 20. helyet szerezték meg.
Vágólapra másolva!

A Föld hanyatló egészségügyi állapotával arányosan egyre inkább felértékelődnek azok a helyek, amelyek a környezeti veszélyekkel szembeszállva küzdenek egy tisztább és élhetőbb környezetért - olvasható a Forbes magazin oldalán. S bár a tisztább környezet iránti elkötelezettség világszerte népszerű elképzelés, leginkább mégis a tehetősebb országok élvezik a károsítatlan környezetet, legalábbis a Columbia és a Yale egyetemek kutatói által felállított környezetvédelmi teljesítmény index (EPI) értékei alapján.

A maximálisan megszerezhető 100-ból az éllovas Svájc 95,5 pontot kapott, a lista első húsz helyéből 14-et európai országok szereztek meg. Második helyen egyaránt 93,1 pontot szerezve két északi állam, Svédország és Norvégia áll. Huszadik helyre ért fel Horvátország, a tisztaságigényes turizmus jelentőségét felismerő ország 84,6 pontot szerzett. A balkáni állam helyezéséhez fűzött megjegyzés ugyanakkor megemlíti, hogy magas a káros gázok kibocsátási mértéke, és a biodiverzitás terén is lenne még tennivalója az országnak.

A magazin megjegyzi, hogy Európában rendelkezésre állnak azok az infrastrukturális feltételek, amelyek révén tiszta víz kerül a poharakba, és megoldott a szennyvíz kezelése is. A lista összeállításakor figyelembe vették az egyes országok üvegházhatású gázkibocsátását, és a biológiai sokféleség megőrzésére tett erőfeszítéseiket is.

Éppen ezért tekinthetők különösen értékesnek a fejlődő országok által elért előkelő helyezések: Costa Rica 90,5 ponttal ötödik, míg Kolumbia 88,3 ponttal a kilencedik helyet érte el.

Az Ázsiai térséget a 88,9 pontot szerző Új-Zéland vezeti, az összesített ranglistán hetedik helyen álló szigetország mögött Ázsiában a világranglistán 21. Japán a második.

A pénzügyi magazin 149 országot vett számításba a lista elkészítésekor, a maradék 50 államban nem álltak megfelelő adatok rendelkezésre ahhoz, hogy fel tudják mérni teljesítményüket.