Átmenet a hotel és a kemping között

Vágólapra másolva!
A mobilházas nyaralások a szűkös szállodai garzonok kényelmetlenségére próbálnak alternatívát nyújtani. A faház küllemű nyaralók tulajdonképpen telepített lakókocsik összkomforttal, 2 hálószobával, hűtővel, kávéfőzővel és napernyővel. Horvát, olasz, spanyol, és francia kempingekben igen népszerű mobilházas nyaralásokat előszezonban, vagy akár június eleji foglalással, meglepő módon még 100 ezer forint alatt is megúszhatunk.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság hatására sokan újfajta nyaralási formákban gondolkodnak az idén. A lakóhajós nyaralások és a belföldi utak mellett sokan érdeklődnek az egyik leginkább pénztárca kímélő mobilházas vakációk után.

A mobilházak lényege, hogy könnyűszerkezetesek, de a kerekekkel felszerelt lakóautókkal, vagy lakókocsikkal ellentétben ezek betontalapzaton fekszenek. A tengerentúlon életformává vált a mobilházas élet, igaz inkább az alsóbb rétegek, a szabados életet élő örökifjak és az állandóan úton lévő nyugdíjasok körében terjedt el, akik utánfutóra pakolva házastul autóznak államról államra. Itt Európában inkább a vakációzók használják őket, de csak a nyaralás idejére, vagyis 1-2 hétig.

Forrás: [origo]

A mobilházak előnyeit az európai kempingek üzemeltetői is felfedezték maguknak. A házak ugyanis szezontól függően áttelepíthetők, és a nyaralók igényei szerint átköltöztethetők a tengerpartokra, vagy ha éppen úgy tetszik sziklás területekre.

Szállodai szobákról már mindannyian tapasztaltuk, hogy szűkösek, és az apartmanok is a lehető legkisebb helykihasználással próbálnak konyhapultként eladni egy rajztáblányi felületet, ami nemhogy pihentető nyaralást nem nyújt, de egyenesen kényelmetlen konyhai csetlést-botlást okoz. Alapvetően nem is a kis alapterülettel, hanem sokszor inkább az elrendezéssel van a baj.

A mobilházak tulajdonképpen átlagosan 3x8 méter hosszú, telepített lakókocsik. Kívülről egy kis faháznak néznek ki. Belső kialakításuk viszont elég jó. Amerikai mintára a nappali rész egy légtérben található az étkezővel. A mobilházakban két, vagy három hálófülke található, de rendszerint a nappaliban kihúzható kanapé is van, így akár plusz két fő csatlakozhat a családhoz vagy a baráti társasághoz. Így összesen nyolcan nyaralhatnak együtt. A házak összességében jól felszereltek a kiegészítőkön kívül, mint az ágynemű huzat, törölköző semmit nem kell vinni. Evő- és főzőeszközök is vannak a konyhafiókban, a hálószobákban párnákat és takarókat is kikészítenek. A konyhában mikrohullámú sütő, kávéfőző, ventillátor, a nappaliban kandalló és színes tv, a konyhában hűtőszekrény, gáz, sütő, és vízmelegítő is van. A teraszon kerti bútort és napernyőt találunk. A fürdőszobákba általában zuhanyzót szerelnek be, a fűtés és a melegvíz szolgáltatása gázról történik. Az étkezés pedig természetesen, ahogy a kempingekben lenni szokott önellátó.

Forrás: [origo]

A mobilházak egy önálló kis ház élményét nyújtják összkomfortos kivitelben, az igényesebbnek számító 3-4 csillagos európai, úgynevezett aktív kempingekben. Ez annyit jelent, hogy plusz felár nélkül a használhatjuk a kempinghez tartozó úszómedencét, teniszpályát, játszóteret és nagyobbacska gyerekeknek fenntartott tinédzser klubot. Ez a fajta mobilházas nyaralás Európa szerte legalább 100 kempingben élvezhető.

A mobilházak néhány kisebb eltéréssel egy sémára készülnek. A komfortfokozatok és az alapterületek szerint különböztetik meg a házakat típusnevekkel. Külön-külön kategóriát képviselnek a Bora, a Cottage, a Riviéra, a Pacific, a Mistral és a Loisir típusok.

Hol vannak mobil házas kempingek?

Horvátországban Isztrián és Dalmáciában is nézelődhetünk. Zadar, Pula, Pag, Porec, Biograd környékén megtaláljuk a Biograd Soline-t, Zaton Holiday-t, a Bi Village Park-ot, a Simuni kempinget.

Forrás: [origo]

Franciaországban a Cote D'Azur-ön három kemping közül válogathatunk. Ezek a La Presqu'Ile kemping, a Le Pansard kemping és a Les Prairies de la Mer kemping.

Olaszországban a Garda tónál, (Kemping Altomincio Acquapark)de Rómában is találunk mobilházas kempinget méghozzá a négy csillagos Kemping Fabulous-t. Szintén négycsillagos Lido di Pomposában a Kemping Vigna sul Mar, és egészen változatos szálláslehetőségekkel operáló a Villaggio de San Francesco kempingben is vannak takaros telepített házak.

Spanyolországban főleg Costa Braván találkozhatunk ilyen kempingekkel, Blanes és Colera városokban. Akik megnéznék a konkrét kínálatot, keressenek rá az El Piner, a Castell Mar, és a Sant Miguel kempingek honlapjaira.

Árak

A franciaországi Le Pensard kempingben a négyszemélyesmobilház június 6,13, szeptember 5, 12, 19-es foglalásokkal85 900 forint, ami az olasz- a horvát- és a spanyolországi kempingekben is átlagosnak mondható ár. A június elejei időszak is csak alig pár ezer forinttal dobja meg a költségeket. Ilyenkor körülbelül 104-106 000 forintra emelkednek az összegek/hét/ház árak.