Éjszakai attrakció lesz Angkor Vat

Vágólapra másolva!
Éjszakánként is látogatható lesz a jövőben a világ legnagyobb vallási célú épülete, Angkor Vat, hogy több turistát csalogassanak Kambodzsába - jelentették be kedden az Angkor-park képviselői. Hasonló éjszakai turisztikai attrakciók Délkelet-Ázsia más országaiban is szerepelnek a turisztikai kínálatban.
Vágólapra másolva!

Az idegenforgalom Kambodzsa egyik legfőbb bevételi forrása. A várakozások szerint ebben az évben egymilliónál több külföldi látogat az országba, a turisták többsége Dél-Koreából, Japánból és az Egyesült Államokból érkezik. A külföldi vendégeknek több mint a fele megnézi az angkori templomokat, amelyek Kambodzsa legfőbb turisztikai vonzerejének számítanak.

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

Jelenleg a turistákat napnyugtakor kitessékelik Angkorból, ám az elképzelések szerint a jövőben 8.30-ig maradhatnak a látogatók. Azt szeretnénk, ha az idelátogatók minden aspektusában megcsodálhatnák a templomot, még a legsötétebb zugokat is bebarangolhatnák, ahol eddig nem nézhettek meg minden szobrot - nyilatkozta Bun Narith, az Angkor-parkot üzemeltető cég vezetője.

A műemlékvédőket azonban már régóta aggasztja, hogy hogyan befolyásolja a turistaáradat az angkori templomok állagát. Véleményük szerint a talajvíz kontrollálatlan kiszivattyúzása, hogy kielégítsék a közelben lévő Sziem Reap város szállodáinak és lakosainak növekvő vízigényét, talajmozgásokat okozhat Angkorban.

Angkor Vat a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban. Kambodzsa északnyugati részén, 240 kilométerre Phnom Pentől II. Szurjavarman király uralkodása (1113-1150) alatt a vallási épületkomplexum 50 ezer munkás, 5 ezer szobrász és kőfaragó harminc évi munkájával készült.