Tenger és homok helyett - várak Horvátországban

Vágólapra másolva!
Ha a tengerparti nyaralást szeretnénk koktélba sűríteni az aktív kulturális kikapcsolódással, nem kell messzire menni. Csak ide a szomszédba, Horvátországba. A gyönyörű tengerpartok közelében sokszor bukkanhatunk középkori várakra, és ha időben érkezünk, rengeteg kulturális programot találhatunk bennük.
Vágólapra másolva!

Nemcsak homok és tenger - hirdeti magát Tunézia, ám igaz ez horvát szomszédunkra is. Az Adria partjain számos vár és erőd maradt hátra a középkorból. A környező vidékre vigyázó épületek mára nem a lakosságot, hanem a kultúrát őrzik - igen eredményesen. A nyár közeledtével érdemes megtekinteni őket, és ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki a tengerpartot sem!

Lovrijenac

Forrás: [origo]

A Dubrovnik Gibraltárjának is nevezett Lovrijenac erőd 37 méteres sziklaszirtről tekint le az alatta hullámzó a tengerre. A 11. század elején a velenceiek próbáltak egy erődöt építeni azon a helyen, ahol most Lovrijenac áll, hogy megtarthassák befolyásukat Dubrovnik, akkori nevén Ragusa felett. A helybeliek ezt megakadályozandó, gyorsan megépítették saját várukat, a dubrovniki krónikák szerint mindössze 3 hónap alatt, így mikor a velencei hajók megérkeztek az építkezéshez szükséges anyagokkal, már fordulhattak is vissza. Lovrijenac a horvát szabadság szimbóluma, melynek kapuján ez áll: "Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro" azaz, a szabadság nem eladó a világ összes kincséért sem. Híres színházi játékairól, a Dubrovniki Nyári Fesztiválon (július 10 - augusztus 25) például Shakespeare Hamletjának ad majd otthont.

Kamerlengó

Forrás: [origo]

Kamerlengó várát a korai 15. században építették a velenceiek és itt is lakott a terület kormányzója. A vár a tengerre néző, három tornyot összekötő magas falaival, dominálja a partvidéket. A Spliti Nyári Fesztivál (július - augusztus) egyik kiemelkedő helyszíne; opera, balett és színházi előadások színesítik az adriai éjszakákat.

Trakoscan

Forrás: [origo]

Horvátország északnyugati részén lévő Trakoscan a13 században épült, de eredete a történelem homályába vész. A századok során sokszor cserélt gazdát, többször állt elhagyatottan, végül a 19. században felújították és most múzeumként őrzi a letűnt idők hangulatát.

Nehaj

Forrás: [origo]

A 18 méter magas erőd falai közül valamikor 11 ágyú meredt a környékre, ma azonban állandó fotókiállításnak, zenei előadásoknak és tudományos találkozóknak ad otthont. A vár tetejéről lélegzetelállító panoráma nyílik Rab, Goli, Prvia, Cres és Krk szigeteire, valamint a területet bölcsőként ölelő hegyekre.

A 16. században, környékbeli romokból, monostorokból és házakból épült vár Senj városának szimbóluma, melynek utcáin és terein rendezik augusztus 11. - 14. között a 34. Senji Nemzetközi Karnevált, a szórakozás és a maskarák hagyományos rendezvényét.

Medvevár

Forrás: [origo]

Miután a mongolok porig rombolták Zágrábot, a zágrábi püspök 1248-ban elrendelte a Medvevár építését, ami 1252-re be is fejeződött. A szárazföldi Horvátország legnagyobb kiterjedésű vára kettős védfallal, védőtornyokkal, ciszternával és saját kápolnával is rendelkezett. Medvevár sohasem látott ellenséges katonát, ám a sors iróniájaként az 1590-es földrengésben mégis elesett az idő elleni harcban, így ma már csak a romjai láthatók. Medvevár szorosan kötődik a halálhoz; a délszláv háború elesett harcosainak emléket állító egyik legfontosabb emlékmű található itt és a magyar reneszánsz jeles alakja, Jannus Pannonius is itt töltötte az utolsó napjait 1472-ben, szobra még ma is látható.