Városok, ahol nem repül a tojás

Vágólapra másolva!
Városok, ahol nem ütközik társadalmi ellenállásba, hogy homoszexuális párok töltik el nyári szabadságukat, vagy éppen felvonulnak. Városok, ahol rosszalló pillantásoknak még csak a jelét sem tapasztalják a meleg turisták. Városok, ahol sokmilliót költenek nyaranta a melegek és ahol óriási bevételt jelent a pink-turizmus. Városok, ahol nem készteti tojásdobálásra az embereket a meleg párok látványa, és ahol már rég felismerték a melegek utaztatásában és vendégül látásában rejlő komoly üzleti lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A melegturizmus nem szexturizmus

Szakértők szerint sok félreértés adódik abból, hogy az emberek összekeverik a szexturizmust a melegturizmussal. A szexturizmus a tapasztalatok szerint főleg a heteroszexuális férfiakra jellemző egynyári foglalatosság, jóllehet a legújabb felmérésekből kiderül, hogy az egyedülálló nők sem vetik meg romantikus kalandokat. A melegturizmus ezzel szemben nem a partnerkeresésre és az alkalmi kapcsolatokra fókuszál, hanem a már meglévő párok színvonalas kiszolgálására épít.

A turisztikai szakemberek szerint ki kell hangsúlyozni a színvonalas és a minőségi szavakat, hiszen a meleg párok esetében a számadatok egyértelműen azt mutatják, hogy főleg a magas kategóriájú szálláshelyeket, a nívós éttermeket, és az igényes turisztikai szolgáltatók programjait keresik.

Forrás: AFP

Nem meglepő tehát, hogy az homoszexuális utazási szokásokat vizsgálva kiderül, hogy a melegek 20-30 százalékkal többet költenek nyaralásaik során, mint egy átlagos jövedelmű heteroszexuális pár.

A meleg párok megnyerése érdekében főleg ezt az egyszerű tényt veszik figyelembe a nagyvárosok, amikor nekiállnak kidolgozni a melegturizmussal kapcsolatos éves koncepcióikat. A reklámkampányokban hatalmas összegeket költenek, hogy minél hatékonyabban és minél kreatívabb üzenetekkel érjék el a célközönséget. Íme, néhány nagyváros Európán innen és túl, ahol a városvezetés jól felismert érdeke a pink turizmus részleteinek finomítgatása.

Amszterdam, Hollandia

Antwerpen és Berlin mellett itt Európában Amszterdam az egyik legfelvilágosultabb nagyváros, ahol nem szeparálódnak meleg negyedekbe az érintettek, hiszen az egész város melegbarát, a szexuális másság pedig gond nélkül felvállalható. Népszerűbb utcák azért vannak a holland városban is. Ilyen például a Westerkirk mögötti környék, különös tekintettel a Homomonumen emlékműre. Ez az 1987-ben emelt alkotás a melegek üldöztetésére emlékezeti a járókelőket. Itt sokan gyűlnek össze olyanok, akik szeretnék kifejezni együttérzésüket a meghurcolt, vagy kiközösített melegekkel. Népszerű utcák még a Warmoesstraat és a Reguliersdwarstraat.

Forrás: AFP

Amszterdamban több száz melegbár, diszkó, mozi, klub, fürdő, könyvesbolt és étterem igyekszik kiszolgálni a meleg utazóközönséget. Ha valaki mégis tanácstalan lenne, az a Pink Point-oknak nevezett utcai információs pavilonoknál érdeklődhet. A városban számos olyan ajándékbolt (nem szex shop) is található, ahol kifejezetten melegek számára készült csecsebecsék és vicces szuvenírek között válogathatnak az érdeklődők.

Barcelona, Spanyolország

Az óvárostól északra húzódó Gayxample-ben minden egy helyre koncentrálódik. Ebben a néhány utcás meleg negyedben hotel, szórakozóhely és étterem is található. Szálláshelynek ígéretes az Axel hotel, amely 2007-ben a tekintélyes The Out Traveler magazintól megkapta a a "Világ legjobb meleg szállodája" címet. Éttermek közül a Sazzerak, a Castro, a Lurantia, a Suculus, és az Unico a legjobbak.

Forrás: [origo]

Barcelonában - és másutt is - a vásárlás is igen hangsúlyos a melegek körében. A Cool, az American Men, az M69, a Next Level, az ES4U, az Interior Priméra, az E-male, a Ritual, a DGM, a Zona Eleven csak néhány azon butikok közül, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a meleg vásárlók igényeinek kielégítésére.

A klubok közül szinte valamennyit megemlíthető, hiszen a helyek tiszták, az enteriőrök igényesek, az étel-és italválaszték pedig városszerte igen széles. Ettől függetlenül sok meleg turista esküszik a Zeltasra ,a Sweetre, az Ambarra, a Platátra, a Cangrejóra, Daksira, a Strassra, és a Punto bárra.

Koppenhága, Dánia

Forrás: AFP

A városvezetés külön weboldalt működtet a helyi melegközösségek és a melegturisták tájékoztatására. Hírleveleikből megtudható, hogy mikor vannak a legjobb és legérdekesebb programok, ami nagyban segíthet az utazástervezésben. A legközelebbi, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó rendezvény a Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival, amely október 16-án kezdődik.

Forrás: AFP

A dán fővárosban jelenleg nagy izgalomban tartja a melegeket az tudat, hogy mostantól saját kereskedelmi kamarájuk segíti a meleg tulajdonban lévő vállalkozásokat. A Gay and Lesbian Chamber of Commerce (GLCC) alapfeladatának tekinti, hogy a koppenhágai városvezetéssel karöltve megtartsa előkelő helyét, mint a világ egyik legnépszerűbb meleg úticélja, és fejlessze a szolgáltatások színvonalát.

San Francisco, Egyesült Államok

Az örök tavasz városa, amely egyetlen "meleglistából"sem maradhat ki. Itt él, alkot és dolgozik a világon a városi összlakosságához viszonyítva arányaiban a legtöbb homoszexuális. A statisztikák szerint Friscóban minden hatodik ember meleg. Itt rendezik a torontói mellett a világ legnagyobb Gaypride parádéját.

Forrás: AFP

A város honlapján az áll, hogy San Francisco identitását nagyban meghatározza a nagyszámú meleg közösség és a meleg háztartások jelenléte. Úgy gondolják, hogy ebben ma és régen is szerepe volt egyfelől a kellemes klímának, másfelől ahogy fogalmaznak, a "szociálisan progresszív polgároknak".

A városi melegrendezvényekről, partikról és az éves Gaypride eseményeiről a SFgay.org tájékoztatja az érdeklődőket.

Torontó, Kanada

A világ egyik legtoleránsabb városának hírnevében álló ötmilliós Torontoba körülbelül egymillió (!) ember érkezik a világ minden tájáról a büszkeségnapi felvonulásra, így nem csoda, hogy a városvezetés kiemelt fontosságú rendezvényként tartja számon az eseményt.

Forrás: AFP

A rendezvény ideje alatt mintegy 2 ezer önkéntes dolgozik az esemény zökkenőmentes lebonyolításán. A torontoi Gaypride egyhetes, és a civil szervezetek mellett olyan vállalatok is képviseltetik magukat (saját standokkal) mint a helyi közlekedési társaság, a városi rendőrség, több kórház és közintézmény valamint számos egészségügyi szervezet és mobilszolgáltató.

Nyár derekán még a felvonulás előtti napokon az utolsó szabad szobákat is kiveszik a turisták a városban, és gyakran azok a családok is kiadják üres szobáikat, akik egyébként év közben nem tartanak albérlőt. Minden étteremben foglaltak az asztalok, akik pedig későn kapcsoltak az asztalfoglalást illetően azok a borszaküzletek előtt állnak hosszú tömött sorban, majd jobb híján házibulit tartanak.

Az év többi napján a Church street és környékén koncentrálódnak a melegbarát szórakozóhelyek és éttermek, de albérleteket is előszeretettel keresnek ebben a negyedben a melegek. Az egyezményes szivárványszínű zászló azonban város legtávolabbi és legeldugottabb pontjain is felfedezhető.

Chicago, Egyesült Államok

Egyre többen látogatnak nyaranta a szeles városként ismert Chicagóba, és a büszkeségnapi felvonulás is kb. 400 ezer embert mozgat meg évente. A város hét helyezést lépett előre a "legnépszerűbb amerikai meleg városok" ranglistáján- írja az International Gay and Lesbian Travel Association (IGLTA). A városházán ezért most úgy döntöttek, hogy egy 20 millió dolláros beruházással egy környezetbarát közösségi központot hoznak létre a homoszexuálisok számára, mozival, színházzal, piaccal, edzőteremmel, tetőterasszal, wifi hálózattal. A hírre reagálva a Windy City Times egyik szerzője úgy fogalmazott, hogy a közösségi központtal Chicagóban egy álom válik valóra. Az Egyesült Államok nagyvárosaiban jelenleg 160 meleg közösségi központ működik.

Forrás: AFP

A melegbarát szálláshelyek és bárok mellett a belvárosi Howard Brown klinika is egy hasznos szolgáltató. A klinika főleg meleg párok mentális és egészségügyi problémáival foglalkozik, valamint ingyenes szűréseket és tájékoztatókat tart. A kórház évente 15 millió dolláros büdzsével gazdálkodik és 28 ezer beteget lát el.