11 milliárdos fejlesztés a HungaroControlnál

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió egységes európai légteret szeretne létrehozni. Ahhoz, hogy Magyarország versenyképes pozícióban maradjon, több milliárdos fejlesztésekre lesz szükség -ennek elérésében nagy segítség lehet, hogy az EU akár 6 milliárd euróval is támogathatja a HungaroControlt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 11 milliárd forintot fordít fejlesztésekre a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a következő három évben azért, hogy kedvező pozícióhoz jusson a régióban. Az Európai Unióban alakuló egységes európai légtérben (Single European Sky) az egyes régiókban funkcionális légtérblokkokat (FAB) hoznak létre a légiforgalmi irányítás összehangolására. A kilenc közül az egyik lesz a Magyarország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország részvételével alakuló, közép-európai FAB-CE, aminek 2012-ig kell megalakulnia. A kapcsolat formája még nem alakult ki, de lehetséges olyan konzorcium, amiben az egyes államok légiforgalmi irányító cégei megtartják önállóságukat, de lehet akár közös európai vállalat is.

A hét ország átrepülő forgalmát tekintve Magyarország 24 százalékot birtokol. Hasonló arányt csak a cseh és az osztrák átrepülő forgalom képvisel. A funkcionális blokk új versenyt teremt a régióban, ezért is szükségesek a fejlesztések.

A beruházásokat részben európai uniós forrásból, részben saját erőből, kis részben pedig hitelből finanszírozzák. Az Európai Parlament jóváhagyására vár hatmillió euró támogatás, aminek jóváhagyására decemberben számít a társaság. Az uniós pénz 50 százalékának lehívásához 2010 végéig a beruházás 60 százalékát kell teljesíteni, a másik 50 százalék pedig 2011 végén hívható le.

Az ANS III. projektnek elnevezett beruházási programban új légiforgalmi irányító központot építenek, kicserélik az irányításhoz használt Matias rendszer számítógépes eszközeit, és új szimulátort helyeznek üzembe a repülőtéri irányítás oktatására. Ez utóbbi a régió légiforgalmi irányítóinak képzését is szolgálja majd. Ezzel a beruházási programmal a HungaroControlnak 2018-ig elegendő kapacitása lesz a légiforgalmi irányításra.

A HungaroControl az elmúlt évben cserélte ki az átrepülő forgalom ellenőrzéséhez szükséges radarokat, ami a következő 15 évre biztosítja a szükséges követelményeket. Ugyancsak az elmúlt időszakban napra készre frissítették a Matias rendszer szoftverét, és végrehajtották az irányításhoz szükséges kommunikációs fejlesztéseket.