Vágólapra másolva!
A nyári turistaszezon végeztével elkezdték a fertődi Esterházy-kastély renoválását. A felújítás alatt nem szünetel a látogatás, a munkálatok miatt eddig nem látott útvonalakat járhatnak be a vendégek. A 2011-ig tartó felújítás 90 százaléka uniós pénzből történik. A megújult kastélyhoz új parkoló, nagyobb kert és számos különlegesség társul majd.
Vágólapra másolva!

A nyári zenei évad befejeztével restaurátorok vették birtokba a zenetermet és a dísztermet a fertődi Esterházy-kastélyban. Az épület ékkövének tartott rész felújítása 1,6 milliárd forintba kerül.

A kályhákat, a kandallókat és a négy évszakot jelképező szobrot már el is szállították, felújításukat restaurátor-műhelyekben végzik. A napokban felszedik a parkettát, megerősítik a födémet, hogy ne kelljen 110-120 zenehallgatóra korlátozni a koncertek közönségét. A helyiségeket eredeti mintázatú parketta díszíti majd, annak rajzolatát az egyik szobor posztamense alatt találták meg.

Forrás: [origo]

Október első napjaiban lezárják a díszudvart és megindul a parkosítás. A jelenleg nagy kiterjedésű kavicsos terület helyére gyepet telepítenek és virágokat ültetnek. A park közepén lévő szökőkutat megőrzik, sőt a két oldalsó szökőkutat is szeretnék működőképessé tenni. A belső díszlépcsőházban a későbbi vakolatrétegek alól feltárják a barokk falképeket a restaurátorok és dolgoznak a Salla Terrena (nyári hűsölő) megszépítésén is.

A munkálatok idején folyamatosan látogatható marad a kastély. A közlekedés ugyan kissé körülményesebb lesz, ugyanakkor számos érdekességet kínál a vendégeknek. A látogatók rejtett lépcsőházakon, csigalépcsőkön át juthatnak be a kiállításokra, bepillanthatnak a kulisszák mögé és kuriózumként olyan útvonalak is megnyílnak előttük, ahonnan még a restaurátorok munkájának fogásait is elleshetik.

A kastélyrekonstrukció várhatóan 2011-ben fejeződik be, az 1,6 milliárd forintos beruházás 90 százalékát uniós pénzből fedezik. A felújítás során új parkolót építenek ki, fogadóközpont épül és tovább bővül a kastélypark is. A munkálatok befejeztével az Esterházy-kastély a Fertő-táj világörökségi terület európai színvonalú kulturális központjává válik.