Turistákat fuvarozna Maseratijával a hajléktalan-alapítvány

Vágólapra másolva!
Levonta a tanulságot, és lemond nagy port felvert szolgálati Maseratijáról egy német segélyszervezet vezetője; a luxus sportkocsit ezentúl turisták és helybeliek vehetik bérbe a szervezet berlini szociális intézményeit bemutató körutazásra.
Vágólapra másolva!

Az autó ezzel nemes célt szolgál: bérleti díjával hozzájárul az adománygyűjtéshez, a Treberhilfe Berlin segélyprogramjainak megvalósításához - közölte Harald Ehlert, a szervezet ügyvezető igazgatója. Bejelentése igazi pálfordulás, mert eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a hajléktalan fiatalokat segítő szervezetnek szüksége van a méregdrága autóra. Egy Maserati nem jó ötlet, tekintettel a németországi adományozói közegre - ismerte el most bűnbánóan. Mivel nem akar kárt okozni a berlini szociális intézményeknek, ezért lemond a szolgálati autóról - fűzte hozzá.

A történet tavaly júniusra nyúlik vissza, amikor a segélyszervezet száguldozó sportkocsiját gyorshajtás miatt bemérték Mecklenburg-Elő-Pomerániában. A hatóságok nem tudták kideríteni, hogy ki ült a volánnál, ezért útinapló vezetésére kötelezték a Treberhilfét, amely ezt megfellebbezte, így szerzett tudomást a közvélemény a listaáron 114 ezer eurós (csaknem 31 millió forintos) szolgálati autóról.

Az ügyvezető igazgató hétfőn megadta magát, és bejelentette, hogy a Maseratinak lesz útinaplója, de az nem derült ki, hogy a bíróság által megszabott határidőt (február 24.) betartják-e.

A magát szociális vállalkozónak tartó Ehlert azt állította: a Maseratit csak ezért szerezték be 2007-ben, hogy provokálják a társadalmat, és vitát kezdeményezzenek a németországi szociális munkáról. A hitetlenkedő újságírói kérdésekre ugyanakkor elismerte, hogy ezzel a típussal az autók iránti szenvedélyét is ki akarta elégíteni - írta a Der Tagesspiegel című német napilap internetes kiadásában. Nem értek azzal egyet, hogy a szociális ágazat munkatársainak szőrcsuhában és fejükre hamut szórva kellene dolgozni.

Az evangélikus egyház humanitárius szervezete, a Diakonisches Werk, amelyhez a Treberhilfe tartozik, előzőleg teljes átláthatóságot követelt a szolgálati kocsi ügyében. Bár az anyaszervezet és a Treberhilfe között az utóbbi napokban feszültebb lett a viszony, Ehlert mégis úgy nyilatkozott: nem szólították fel arra, hogy adja be lemondását.