Belföldön nyaralunk 81 ezerért

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a belföldi úti célok népszerűsége Magyarországon, az idén ismét a Balaton és Horvátország a "sláger" - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által készített felmérésből. A belföldi nyaralások időtartama is hosszabb lesz, mint az elmúlt évben és idén július helyett augusztus lesz a kiemelt időpont a nyaralást tervezők körében.
Vágólapra másolva!

A turisztikai marketing szervezet 2005 óta minden főszezon elején vizsgálja a magyar lakosság május-szeptemberi időszakra vonatkozó utazási terveit. A kutatásban minden olyan utazást vizsgáltak, amely során legalább egy éjszakát töltenek lakóhelyüktől távol az utazók. A kutatás telefonos megkérdezéssel történt 2010 májusában a magyar lakosság körében.

Az ezer fős reprezentatív felmérésből kiderül, hogy nőtt a csak belföldi utazást tervezők aránya, az idén a megkérdezettek 73,2 százaléka tesz csak belföldi utazást. Ezzel párhuzamosan csökkent a mind belföldi, mind külföldi utazást tervezők aránya. A belföldi főutazások minden eddiginél magasabb arányban irányulnak a Balaton régióba. Míg 2005-ben ez az arány 38 százalék volt, addig 2006-ban már 40,3, 2008-ban 47,2, tavaly 38,1, az idén pedig 56,7 százalék. A külföldi utazásoknak továbbra is Horvátország a legfőbb úti célja - közölte az MT Zrt.

A felmérés szerint várhatóan nőni fog a belföldi utazások időtartama is, egy belföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 4,8 éjszaka lesz, míg tavaly 4,2 éjszaka volt. Emelkedik a fizetős szálláshelyet igénybe vevők aránya is a belföldi utazások esetében. A belföldi és a külföldi főutazások esetében is - az előző évek tendenciájától eltérően - a legfontosabb időpont az utazásra a július helyett az augusztus lett. A felmérésből kiderült az is, hogy az idén a lakosság 35,2 százaléka tervezi valamilyen fesztivál meglátogatását utazása alatt.

A MT Zrt. közlése szerint a válaszadó háztartások terveik szerint háztartásonként átlagosan 126 ezer forintot terveznek elkölteni a nyári szezonban. Belföldi utazásra várhatóan átlagosan 81 ezer, külföldi utazásra átlagosan 204 ezer forintot költünk az idei nyáron. A belföldi turizmus térnyerését jól illusztrálja, hogy egy kivételével valamennyi magyarországi turisztikai régió megelőzi a legnépszerűbb külföldi úti célt, Horvátországot - állapítja meg az MT Zrt.

Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (79,1 százalék) anyagi okokra hivatkoztak. A további okok között az egészségügyi állapot (27,8 százalék), az életkor (14,7 százalék), valamint a családi okok (12,4 százalék) szerepeltek.

A felmérés szerint az utazók között többségben vannak a városokban élők, valamint az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők. A belföldi utazások 35,7 százalékát - a tavalyi évhez hasonlóan - a Közép-Magyarországi régióban élők tervezik, de sokan kelnek útra a Közép-Dunántúli és az Észak-Alföldi régiókból is. Az előző évhez viszonyítva csökkent a Dél-Alföldről és Észak-Magyarországról utazást tervezők aránya.