Árnyékos helyek hőguta ellen

Vágólapra másolva!
A hivatalos ajánlat szerint délután 3-ig nem célszerű napra menni, főleg gyerekekkel nem. Mindenki a saját bőrén érezheti, hogy a kánikulában ugyanakkor még 5 óra után is éget a nap. Mi az, amit biztosan nem csinálhatunk a gyerekkel és hová menjünk a nap elől úgy, hogy azért a szabadban maradunk? Árnyékos helyek a Római strandtól a vácrátóti arborétumig.
Vágólapra másolva!

Még a legedzettebb felnőttek is nehezen bírják az utóbbi napok hőségét, a gyerekek pedig még nehezebben birkóznak meg ezzel. Pedig ilyenkor is ki kell vinni őket a szabadba, ezért most olyan helyeket ajánlunk olvasóinknak, amelyek árnyékosak és néhány fokkal hűvösebbek az átlagnál.

A vácrátóti arborétum

Remek kirándulást, szép környezetet és hűs sétaútvonalakat ígér, ha ellátogatunk valamelyik közeli arborétumba. A fővároshoz közel több növénykert is található, ezek közül a legismertebb a vácrátóti, amely Magyarország leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye.

Forrás: [origo]

A 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert 27 hektáron helyezkedik el. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató várja egész évben kedves vendégeket. Fontos tudni, hogy az arborétum nem játszótér, ezért, ha gyerekekkel érkezünk, akkor labdát ne hozzunk, kismotorral viszont nyugodtan közlekedhetnek a kicsik. Szintén érdemes felkészülni a kullancsveszélyre is. A belépőjegy felnőtteknek 760 forintba, gyerekeknek pedig 370 forintba kerül.

Pálvölgyi barlang

Elsősorban a nagyobb gyerekek számára lehet érdekes egy barlang-kirándulás, ahol az év bármely szakaszában hasonló, majdhogynem állandó körülmények fogadnak. Budapest talán legismertebb barlangja, egyben védett természeti érték, a Pálvölgyi barlang. A XX. század első éveiben fedezték fel, majd 1919-től vált látogathatóvá a turisták számára is. A második világháború alatt "természetesen" óvóhelyként üzemelt, meg is viselte ez az időszak a barlang képződményeit.

Forrás: Wikimedia Commons

Komolyabb felújítás csak 1973-tól kezdődött a barlang területén, majd 1980-tól a járatok feltárása is folytatódott. Jelenlegi állapotában egy ötszáz méteres szakasz látogatható a csaknem tizenkilenc kilométer hosszan feltárt barlangból. A barlangban állandóan 10-11 fok körüli hőmérséklet van. A mindenki által látogatható rész nem kíván különösebb felszerelést, vagy speciális ruházatot, az egyetlen megkötés, hogy csak vezető kíséretével látogatható. A szervezett utak hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig indulnak minden óra tizenötödik percében és nagyjából hatvan percig tartanak. A belépőjegy ára 850 forint. A barlang bejáratát a Szépvölgyi út 162. szám alatt találjuk.

A legzöldebb strand

A gyerekek számár a is legélvezetesebb megoldás, ha vízpartra, vagy strandra visszük őket, mégpedig olyan helyre, ahol dús növényzet és így sok árnyékos hely van. A budapesti strandok közül ilyen a Római strandfürdő a harmadik kerületben. A fővárosiak autóval a Szentendrei útról közelíthetik meg a strandot, de ennek hátránya, hogy ha későn érkezünk, bizony nehezen találunk parkolóhelyet. A strand területéből legújabban lecsíptek egy darabot, ami fizetős parkolóként üzemel, egy napra 600 forintba kerül. Mehetünk HÉV-vel is, amelyről a Római fürdő megállónál kell leszállnunk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A strand helyén már a római korban is források voltak, amelyek környékét szent helyként tisztelték az itt élők. A strand területén egy szentély alapfalait is feltárták a régészek. A középkorban, Mátyás király idején a területen lévő tó partján kórház működött. A legújabb kor strandkultúrája 1930-ban kezdődött, amikor megalapították a Római Fürdő Rt.-t. A strand a háború után jó néhány évig elhanyagolt állapotban volt, s csak 1964-ben nyitotta meg kapuit a máig látható formában.

A Római kétségtelen előnye a többi nagy fővárosi stranddal ellentétben, hogy szinte sosincs elviselhetetlenül nagy tömeg, s a strandolók részére hatalmas zöld terület áll rendelkezésre. Legutóbb 2000-ben végeztek nagyobb felújításokat a strandon, ekkor három medencét korszerűsítettek, a legnagyobb strandmedence élménymedencévé alakult át csúszdákkal, pezsgőfürdővel, a gyermekmedence pedig játszóparadicsommá vált a gyerekek számára. A belépőjegy hétvégén 2000 forintba kerül a felnőtteknek, 1500 forintba a 2 évnél idősebb gyerekeknek. Hét közben kedvezményes áron léphetünk a strand területére.

Budapest vadaskertje

Szintén gyerekes családok számára nyújthat kellemes kikapcsolódást a Budakeszi Vadaspark, ahol 327 hektáros területen, jól kiépített ösvényeken sétálhatunk. A környéken még a legnagyobb hőségben is érezhetően kellemesebb a klíma a városban megszokottnál. A parkban pihenőpark és vadbemutató várja a vendégeke, az autóval érkezőknek parkolót is biztosítottak és a magunkkal hozott elemózsiát is elkészíthetjük a kijelölt tűzrakó helyeken.

Forrás: parkerdo.hu

A parkban több madárfaj figyelhető meg, de előfordul itt őz, muflon, róka, dámszarvas, többféle sas és farkas is, természetesen utóbbi elkülönített területen látható. A parkba a felnőtt belépőjegyek 950 forintba, a 14 éves korig érvényes diákjegyek pedig 550 forintba kerülnek. Családi jegyet is vehetünk 2200 forintért (2 felnőtt + 1 gyermek) és 300 forintért gyermek pótjegy is váltható.

Kirándulás a Börzsönybe

A Börzsöny látványosságait, turistaútjait is nyugodt szívvel ajánlhatjuk a kirándulni vágyóknak. Aki a Börzsöny magasabb hegyeit is szeretné célba venni, érdemes jegyet váltania a kismarosi kisvasútra. A mintegy félórás vonatút a kicsiknek hatalmas élmény, ráadásul nem is nevezhető drága mulatságnak, az egy útra szóló felnőtt jegy ára 600 forint, a kedvezményes jegyért pedig 350 forintot kell kifizetni. A kisvasút a Börzsöny szívébe vezető út mentén halad 12 kilométer hosszan, átvág a parányi Szokolya falun, míg végül eléri a királyréti végállomást.

Forrás: [origo]

Királyréten a gyerekes családok is találnak számukra megfelelő kirándulási lehetőségeket például a közeli, festői környezetben lévő horgásztóhoz, ami egy könnyed félórás sétával érhető el. Aki viszont hosszabb kirándulásra indul, több irány közül választhat. A túrázás alatt nem árt térképet is magunkkal vinni (beszerezhető a kisvasút végállomásánál), mert bár az útvonalak kiindulópontján útjelző táblákon kiírják a célpontok távolságát és az út megtételéhez szükséges időt is, útközben könnyen letérhetünk az útról, ha nem figyelünk.