Leszerelik a testszkennereket az olasz repülőtereken

Vágólapra másolva!
Az olasz kormány döntése értelmében leszerelik az itáliai repülőtereken elhelyezett testszkennereket, mert alkalmazásuk nem vált be - jelentette csütörtöki számában a Corriere della Sera milánói napilap.
Vágólapra másolva!

Az utasok ruhája alá rejtett veszélyes tárgyak, fegyverek kiszűrésére hivatott átvilágító szerkezet hathónapos itáliai tesztelése alapján az olasz légügyi biztonsági hatóságok megállapították, hogy az ellenőrzés sok időt vesz igénybe, és még így sem megbízható.

A tesztszkennerek alkalmazását a római, a velencei és a palermói repülőtereken már leállították, és rövidesen Milánó két légikikötőjéből is száműzik a ruházat mögé látó berendezéseket.

A testszkennerek itáliai alkalmazásáról Roberto Maroni belügyminiszter döntött azt követően, hogy tavaly karácsonykor egy nigériai fiatalember a Northwest Airlines légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatán próbálkozott meg azzal, hogy alsónadrágjába rejtett robbanószerkezetet hozzon működésbe, de az utasok még idejében észrevették, mire készül, és legyűrték.

A testszkennerek próbaidős rendszerbe állításakor az olasz hatóságok azzal igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy a szkenner csak az emberi test sziluettjét mutatja, a legintimebb testrészeket takaró ruhadarabok mögé nem lát be. Ugyanakkor épp ezek a zónák azok, amelyek a legalkalmasabbak a tiltott tárgyak, illetve anyagok elrejtésére.