Újra fogad látogatókat a Machu Picchu

Vágólapra másolva!
Újra látogatható Peru legfontosabb turistacélpontja, a Machu Picchu, miután csütörtökön hivatalosan is megnyitották a ősi inka város romjait a látogatók előtt. A romokat a januári heves esőzéseket követő áradások és földcsuszamlások vágták el a külvilágtól, amelyek több száz helyen rongálták meg az oda vezető vasútvonalat.
Vágólapra másolva!

A perui turisztikai miniszter elmondása szerint több száz külföldi turista nézte meg csütörtökön az ősi inka a várost. A turistákat tradicionális ruhákba öltözött zenészek és táncosok fogadták a Machu Picchuhoz eső legközelebbi városban, amelynek jóléte jelentősen függ az oda érkező turistáktól.

A leglátogatottabb dél-amerikai turistalátványosságnak számító romvároshoz vezető vasútvonal januárban vált járhatatlanná. A heves esőzéseket követő áradások, és földcsuszamlások több száz helyen mosták el a síneket. Majdnem négyezer turistát kellett kimenteni akkor a Machu Picchu környékéről, és a turistalátványosságot le kellett zárni a látogatók elől.

Forrás: Getty Images

A vonatközlekedést egyelőre csak részben állították helyre, így a turistáknak egyes városok között még busszal kell közlekedniük. A perui turisztikai miniszter elmondta: egyelőre csak legfeljebb ezer turistát engednek naponta a romokhoz, és ezt lassan napi háromezerre növelik. Az egész vonalon június végére lesz teljesen helyreállítva a vonatközlekedés.

Az ősi inka település romjai fontos bevételi forrást jelentenek Perunak. A perui pénzügyminisztérium adatai szerint a turizmusból származó perui bevételek kilencven százalékát adja az ősi település, amelyet naponta több ezer turista látogat meg. A romok lezárása különösen rosszul érinti Cusco régiót, ahol a Machu Picchu számít a legfőbb bevételi forrásnak.