A legjobb utazási alkalmazások okostelefonra

Vágólapra másolva!
Kezdetben az iPhone-ok és más okostelefonok legnagyobb attrakciója a zeneszámok és videók lejátszása volt, aztán a zenét és a filmeket felváltották a játékok. A legújabb hullámban már egy teljes utazást is meg lehet szervezni okostelefonokra fejlesztett alkalmazásokkal a szállodafoglalástól kezdve az éttermi asztal lefoglalásán át egészen a városnézések megtervezéséig. A CNN utazási oldala összeállította a legérdekesebb és leginkább hasznos utazási alkalmazásokat.  
Vágólapra másolva!

Where to? - látnivalók GPS koordinátái

Forrás: [origo]

Ez az alkalmazás egy hagyományos GPS-készülékhez hasonlóan szinte minden szolgáltató pontos helyét beazonosíthatjuk a kívánt városban, a bank automatáktól kezdve az orvosi rendelőn át egészen a legkisebb hamburgerbüféig szinte bármit. Az alkalmazásban 700 kategóriában közel 2400 márkanévhez tartozó pontos helyet találhatunk meg és természetesen a kiválasztott bolt/üzlethez vezető legrövidebb utat is megkapjuk. Az alkalmazás ára 2,99 dollár.

The Cartographer - térkép-alkalmazás

Az alkalmazás a Google My Maps térképeit jeleníti meg egy régi térkép formájában, de ennél természetesen jóval többet is tud. A térképeket le lehet tölteni, hogy ne kelljen mindig kifizetni a magas roaming díjakat és természetesen az általunk érdekesnek vélt pontokat is megjelölhetjük rajta. Az alkalmazás ára 1,99 dollár.

Airbnb - szállás és repülőjegyek

Forrás: [origo]

Közel 8 ezer város 50 ezer szálláshelye közül válogathatnak az alkalmazás használói a kanapészörfös megoldásoktól kezdve egészen a privát luxussziget lefoglalásáig. Az egyik menüpontban pedig azok a szálláshelyek jeleníthetők meg, amelyek egy adott városban, abban a pillanatban épp rendelkezésre állnak. Az alkalmazás ingyenes.

Zagat to Go - Étteremkalauz

Forrás: [origo]

Az alkalmazás 45 különféle útikönyv és weboldal étteremajánlóit gyűjti össze egy útikönyv áráért, 10 dollárért. Az alkalmazás offline módban is használható arra az esetre, ha olyan területen tartózkodunk, ahol éppen nincs lefedettség.

Az alkalmazáshoz egy GPS-szolgáltatás is tartozik, amellyel megkereshetjük a hozzánk legközelebb eső éttermeket egy városban, sőt az iPhone kameráján keresztül az étterem értékelését is elolvashatjuk. Az alkalmazás a legtöbb amerikai városban elérhető, de Londonban, Párizsban is használható.

The Weather Channel - Időjárásfigyelő

Forrás: [origo]

Az alkalmazással bármilyen időjárási információt pillanatok alatt megszerezhetünk. Teljes képernyős műholdas időjárási térképek, évszakokhoz kapcsolódó információk és időjárási hírek is rendelkezésre állnak. Egy külön menüpontban képeket lehet feltölteni extrém időjárási körülményekről, amelyeket aztán természetesen meg is lehet osztani. Az alkalmazás ingyenes.

Flight Track Pro - minden, ami repülés

Forrás: [origo]

Ez az egyik legjobb alkalmazás a sűrűn utazók számára. A légitársaságok jegyvásárlás utáni visszaigazoló-emailjeiből szerzi az adatokat, valós idejű információkat közöl a beszállási kapukról, a késésekről, járattörlésekről közel 4 ezer nemzetközi repülőtéren. Arra is lehetőség van, hogy járattörlés esetén alternatív útvonalat találjunk a kiválasztott célállomásra. Az alkalmazáshoz öt járatkövető térkép is tartozik, mindezt 10 dollárért.

Kayak, repülőjegy és szálláskereső

A Kayak.com utazási portál alkalmazásával a repülőgépek pillanatnyi helyzete, illetve az indulási és érkezési információk mellett természetesen egy teljes utazást megszervezhetünk. Több ezer szállás közül lehet válogatni a világ minden pontján, de akár az autóbérlést is intézhetjük a telefonról, teljesen ingyen. Egyetlen hiányosság talán, hogy a fejlesztők elfelejtettek beketenni egy szinte magától értetődő funkciót, ahol az eddigi foglalásainkat gyűjthetjük össze, illetve a részletes utazási árkalkulációt elmenthetjük.

Packing Pro - segítség a csomagoláshoz

Egy kifejezetten funkcionális és hasznos alkalmazás ez, amelynek segítségével a teljes család csomagolási listáját elkészíthetjük külön lebontva felnőttekre és gyerekekre. A csomagolásterveő figyelembe veszi az utazás célpontján uralkodó időjárást, sőt még az étkezési szokásainkat is megadhatjuk, eszerint ajánlja fel az alkalmazás, hogy milyen ruhákat, eszközöket csomagoljunk az útra.

Fotopedia Heritage - látnivalók fotói

Az alkalmazás az olyan utazóknak tökéletes, akik lusták ahhoz, hogy utazás előtt több tucat honlapot végigböngésszenek információk és fotók után kutatva. A kiválasztott város legfontosabb látnivaliról találhatunk néhány fotót és korlátozott mennyiségű, de fontos hasznos információt az épületről, szoborról, egyéb látnivalókról. az alkalmazást össezlinkelték a TripAdvisorral, így akár azonnali fogallásokat is intézhetünk, sőt más utazók véleményeit is elolvashatjuk a kiválasztandó szállodáról. Az alkalmazás ingyenes.

Trip Journal - Útinapló

Forrás: [origo]

Minden gyakorlott utazó álma egy ilyen alkalmazás. Az interneten sok helyütt van ilyesmi, de egy utazás dokumentálása akkor a legegyszerűbb, ha azonnal, telefonról megtehetjük ezt. Természetesen fotókat, videókat tölthetünk föl, GPS segítségével az utazás minden fontosabb pontját rögzíthetjük. Az alkalmazással azonnal csatlakozhatunk több közösségi oldalra is, ahol azonnal megoszthatjuk ismerőseinkkel az utazásunk élményeit.

Utasbiztosítás mobilról

Ugyan nem igazi alkalmazás, de utazás előtt kifejezetten hasznos lehet a T-Mobile egyik szolgáltatása, ahol mobiltelefonról, sms-ben köthetünk utasbiztosítást. A mobilos utasbiztosítás teljesen megegyezik az utazási irodákban hagyományos módon köthető biztosításokkal, többek közt egészségügyi, baleset- és poggyésbiztosítást is tartalmaz. A biztosítás megkötéséhez nem kell mást tenni, mint sms-ben elküldeni. A mobilos utasbiztosítás különlegessége, hogy nemcsak az utazás megkezdése előtt köthető, hanem a határ átlépését követő 2 órán belül külföldről is. A megkötött biztosítás időtartama nem hosszabbítható meg, és külföldről (a határátlépést követő 2 óra leteltét követően) már nem köthető újabb biztosítás. A biztosítás megkötésének módjáról részletesen itt olvashat. Az utasbiztosítás napi díja 490 forint.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.