Egy váltás alsó és hitelkártya - utazás csomagok nélkül

Vágólapra másolva!
Minden utazás legkellemetlenebb része a csomagolás, a szükséges tárgyak kiválasztása, szűkítése és még inkább a bőröndök cipelése. Egy új mozgalom, vagy inkább utazási mód éppen ezt a kényelmetlenséget próbálja kiküszöbölni. A csomagmentes utazók állítása szerint így sokkal szabadabb élményt ad egy utazás.
Vágólapra másolva!

"A csomagok nélküli utazás felszabadít. Többször tettem már kisebb utakat ezzel a módszerrel, és egyszer utaztam így egy hónapon keresztül Sri Lankán. Nem utaznék így minden alkalommal, de ebből a néhány alkalomból is kiderült, hogy igaz a mondás: minél kevesebb dologgal utazol, annál több mindent hozol haza magaddal" - írja blogjában Kevin Kelly utazó. A csomagmentes utazásnak négy külön változata van attól függően, hogy ki mennyire bevállalós.

Totál semmi

Ez a mód a legszigorúbb. Ha így utazik valaki, nem visz mást magával mint az útlevelét, egy fogkefét, egy bankkártyát, telefont, minimális készpénzt és azt a váltás ruhát, amiben éppen elindult. Az így utazók kamerát, laptopot és egyéb más eszközt sem visznek magukkal. Meglehetősen radikális megoldás és valóban szükséges egyfajta rugalmasság, hogy tényleg élvezhető legyen így az utazás. Ez a módszer akkor jó, ha nincs szigorú időbeosztásunk az út során, és egy jó helyen akár hosszabb időt is el tudunk tölteni, ha éppen kedvünk van.

Forrás: AFP

Jonathan Yevin ilyen módszerrel utazgatott Közép-Amerikában egy hónapon keresztül. Élményeit a Budget Travel hasábjain írta meg. Az utazásra egy túranadrágot, egy pólót, egy túracipőt és egy melegebb pulóvert vitt magával ruházatként. A személyes tárgyakat sem vitte túlzásba, útlevél, hitelkártya, 50 dollárnyi készpénz, fogkefe, egy vékony kamera tartalékelemekkel és egy gyógyszerekkel megpakolt övtáska volt nála.

A csomagjaim hiányát nemcsak az útitársaim, de a különböző országok hivatalos személyei is furcsállották. A határátlépések például érdekesen zajlottak, ugyanis a vámtisztek hiába szerették volna áttúrni a csomagomat, ezért mérgesek is voltak - írja cikkében. Az utazó egyébként egy váltás zoknit és alsóneműt azért magával vitt az útra, de ezeket is mind a nadrágzsebeiben szállította.

Csak zsebek

A csomagmentes utazás következő verziója, amikor az utazáshoz szükséges tárgyakat egy mellény zsebeiben hordjuk magunkkal. Meglepő, hogy mennyi minden belefér mondjuk egy horgászmellény zsebeibe, majdnem egy teljes hátizsáknyi holmi - írja blogjában Kevin Kelly. A tárgyak nagy része ráadásul a szálláson marad, a napi kirándulásokban tehát nem is zavarnak. A magunkkal vitt tárgyak száma természetesen limitált, de így sokkal több mindent becsomagolhatunk, mint az előző verziónál, ráadásul ami rajtunk van, azt nehezen lopják el. A csomagoláskor azért nem árt valami rendszert vinni a dologba, mondjuk a mellény/kabát egyik oldalára kizárólag ruhaneműket pakoljunk, míg a másikra jöhetnek a személyes tárgyak, útlevél, bankkártya, fényképező, útikönyv stb.

Maximum egy kis hátizsák

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Nem annyira radikális megoldás, mint az előző kettő, és itt egy könnyű, kisméretű hátizsák is szerepel a csomagok között. Ezzel a verzióval sem tudunk több holmit magunkkal vinni, mint a csak zsebbel utazók, viszont a zsákot bármikor letehetjük a szállásunkon és az útközben szükséges holmikat is beszerezhetjük így. Ez a verzió is nagyban függ az adott területen uralkodó időjárástól, ugyanis, ha esős, hideg területen utazunk, aligha úszhatjuk meg, hogy vízálló és meleg holmit ne pakoljunk. Ezzel a megoldással ez is lehetséges. Viszont olyan nagyobb utazásokon, ahol különböző klímájú helyeket váltogatunk (mondjuk Kathmanduból az indiai Mumbaiba utazunk), már nem működik a kishátizsákos megoldás.

A minimalista kölcsönzők

A negyedik verzió meglehetősen speciális megoldás. A követői megpróbálják a lehető legkevesebb személyes tárgyat felhalmozni otthonukban, így amikor utaznak, eleve kevés holmival indulnak el otthonról, és az utazásuk alatt szükséges dolgokat a helyszínen kölcsönzik. A kölcsönzés mellett vásárlással is beszerezhetik a szükséges felszerelési tárgyakat, de ebben az esetben távozáskor ezeket a helyszínen (a szálláson, vagy újonnan megismert ismerősöknél, jótékonysági szervezeteknél) hagyják.