Pásztortanfolyam, bringatúrák és alpesi pihenés Karintiában

Vágólapra másolva!
Ausztria legmelegebb tartományában az idei nyári szezonban a falusi szállásadók és az alpesi kunyhók tulajdonosai lesznek a legaktívabbak. A pásztorképző kurzus és a cirbolyafenyő ágy mellett kipróbálhatjuk az alpesi szénából készült gyógynövényfürdőt, a fejlámpás bányabringatúrát, és a babakocsival is végigjárható túraösvényt.
Vágólapra másolva!

A magyar turisták körében igen kedvelt Karintiába télen négyszer annyian töltik szabadságukat, mint nyáron. A népszerű villachi régióban a látogatók ötöde éves átlagban ugyancsak magyar, nyáron azonban csupán a vendégek egy százaléka érkezik Magyarországról. Négy érv Karintia mellett.

Egészségügyi faktor: kedvezően változik a test fiziológiája

1500 méternél magasabban eltöltött, legalább háromhetes üdülés alkalmával csökken a vérnyomás, javul a vércukorszint és az alvás is pihentetőbbé válik. Mindemellett ebben a magasságban automatikusan több zsírt éget a szervezet, főleg ha túrázunk vagy kerékpározunk - vélik a szakemberek.

Forrás: Wikipedia

Karintiában a testi-lelki feltöltődést ráadásul helyi módszerekkel segítik. Az alpesi és biowellness-szolgáltatások 40 falusi szálláshely kínálatában szerepelnek, köztük olyan különlegességek is, mint a szívműködést segítő, stresszoldó, cirbolyafenyőből készült ágy, vagy a gyógynövényes és tejsavós fürdő, illetve az alpesi szénából rakott gyógynövényfürdő, amely tulajdonképpen a tartomány falusi szálláshelyeinek igazi specialitása.

Vidéki pásztorkalandok, pásztorzsebpénz, ismerkedés egy új életformával

Jövőre a "Falusi Üdülés Karintiában" szövetség egy pásztort és pásztorlányt keres az egyik helyi alpesi rétre. A jelentkezők a szövetség meghívására egy rövid kurzuson megtanulják, hogy miként kell bánni a jószágokkal, és hogy hogyan történik a takarmányozás, elsajátítják a tejtermékek feldolgozásának menetét. Az újdonsült alpesi pásztorok a napi munka után a Facebookon, vagy egy erre a célra készített blogon keresztül oszthatják meg tapasztalataikat az emberekkel. A fizetés euróban jár.

Forrás: Wikipedia

Autentikus szálláshelyek: kinti vécés vagy jakuzzis alpesi kunyhók is léteznek

A szálláshelyeket minősítő rendszerük a hazai napraforgóhoz hasonló, vagyis egy vagy több virággal jelzik a fokozatokat. Az autentikus kínálathoz 500 szálláshely tartozik, ezek közül 220 alpesi kunyhó, amelyek különböző magasságban és minőségben foglalhatóak. A kínálat a szabadtéri WC-vel és hideg vízzel rendelkező egyszerű menedékháztól a pezsgőfürdővel és szaunával rendelkező luxuskonyhóig terjed. 900 és 2200 méter közötti magasságban már érzékelhetőek a fent említett egészségi hatások, ráadásul az árak is igen barátiak. Hüttét 40 és 100 euró között foglalhatunk. Válogatni a www.UrlaubaufderAlm.com oldalon lehet, egyelőre csak németül.

Karintiában bringával, lóháton, búvárpalackkal, babakocsival

A vízi örömök között újdonság a Dellachban létrehozott Dráva kenutábor, ahonnan 66 kilométernyi utat tehetnek meg a sport kedvelői. A karintiai tóvidék 1200 természetes állóvizével komolyan gondolkodóba ejti az utazókat, hogy mégis merre induljanak. Míg a Wörthi-tó a turisták kedvence, ahol egyébként búvárkodni is lehet, a közeli Ossichaer-tónál a vitorlázás és a vízi sportok hódítanak. A kempingezők és a családok a türkiz színű Faaker-tavat keresik fel, a természetbarátok pedig szívesen mártóznak meg a csöndes Weissenseeben, a régió legmagasabban fekvő tavában.

Forrás: Wikipedia

A bringások 1246 kilométernyi kerékpárút mellett egy 8 kilométeres, sötét bányaalagútban is tekerhetnek, sőt a föld alatt pihenésként akár grillezhetnek is. Dél-karintiai bányászjáratokban tett túra feltehetőleg az idén is az egyik legérdekesebb biciklis ajánlat lesz, főleg a forró nyári hőségben. A vállalkozó szellemű kerékpárosok vagy busszal utaznak Crnába (Szlovénia) és innen hajtanak át a 7 km hosszú megnyitott bányászjáraton, vagy Bad Eisenkappelben kezdik a túrát, és a Paulitsch hegyháton átkelve jutnak el a tárna bejáratához.

Ami a lovas sportokat illeti Karintiában összesen 1500 kilométernyi lovaglóösvény található, és kilenc lovardában szerveznek táborokat gyerekeknek és foglalkoznak terápiás céllal is vendégekkel.

A Salzburgtól 150 kilométerre délre fekvő Trebesingben szintén nagy gondot fordítanak a gyerekekre. A babafaluként is ismert településen számos gyerekhotel található, és érdekességképpen kialakítottak egy babakocsival is végigjárható túraösvényt is.