Továbbra is Bécs a legélhetőbb város a világon

Bécs, kávézó, a legélhetőbb város
Vágólapra másolva!
Továbbra is Bécsben a legjobb élni a világon a Mercer amerikai tanácsadó cég szerint. A top tízben kettő kivételével csak európai városok szerepelnek. A lista végén Bagdad áll, Budapest a 73. a 221-ből.
Vágólapra másolva!

Megőrizte vezető helyét a világ legélhetőbb városainak rangsorában Bécs a Mercer amerikai tanácsadó cég listáján. Az osztrák fővárost Zürich és Auckland követi az élet minőségét tekintve. A lista negyedik helyén München áll, az ötödiken Düsseldorf és Vancouver osztozik, az első tízben még Frankfurt, Bern, Genf és Koppenhága szerepel, utóbbi két város szintén holtversenyben.

Az amerikai városok közül Honolulu érdemelte ki a legjobb - mégpedig a 29. - helyet. A legjobb helyet az Egyesült Királyság városai közül London kapta, a 38. Budapest a 73. a listán, melyet a régióból csak a 69. helyen álló Prága előz meg. A lengyel főváros, Varsó a 84.

Forrás: AFP

Az amerikai Mercer által összeállított lista első 25 helyezettje döntő többségében európai. A kutatók szerint az európai városok azért szerepelnek nagy számban a lista elején, mert a városok infrastruktúrája fejlett, magas színvonalú az orvosi ellátás, és a szabadidős lehetőségek is sokfélék. Hozzáteszik azonban, hogy a gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség miatt jövőbeli pozícióikat nehéz megjósolni.

A cég összesen 221 várost értékelt az életminőség szempontjából, a lista végén Csád, a Közép-afrikai Köztársaság és Irak fővárosa, vagyis N'Djamena, Bangui és Bagdad tanyázik. A rangsor összeállításakor politikai, társadalmi és gazdasági szempontokat vettek figyelembe.

A Mercer egy másik, a közbiztonságot mérlegre tevő listája élén Luxemburg áll Bern, Helsinki és Zürich előtt. Bécs ebben a rangsorolásban az ötödik helyet érdemelte ki, az utolsó helyeken szintén N'Djamena, Bangui és Bagdad osztozik.