Fokozódó lavinaveszélyre figyelmeztetnek Ausztriában

símelléklet, Heiligenblut
Vágólapra másolva!
Az Andrea orkán érkezése miatt Ausztria jelentős részében viharos szélre és havazásra, az osztrák Alpok nyugati, illetve északi lejtőin fokozódó lavinaveszélyre lehet számítani csütörtök estétől az előrejelzések szerint.
Vágólapra másolva!

A szél az ország túlnyomó részén, az Alpok gerincétől északra fekvő területeken pedig mindenhol viharos lesz. A legtöbb helyen óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekre, a magas hegyekben 120 kilométeres szélre is lehet számítani. A hóhatár 700-300 méter tengerszint feletti magasságra csökken. Csütörtöktől vasárnapig sok helyen 50-70 centiméter új hóra lehet számítani. Az ország nyugati csücskében, Vorarlbergben egy méternyi friss hó is hullhat.

A meteorológiai szolgálat fokozódó lavinaveszélyre figyelmezteti a síelőket és a túrázókat Vorarlbergben és Tirol, valamint Salzburg tartomány egyes részein és Stájerország északi részén. A második legmagasabb fokozatra - az ötös skálán négyes jelzésűre - emelkedhet a lavinaveszély többek között az Arlberg- és a Silvretta-hegycsoport, a Dachstein-csoport, a Déli Ötz-völgyi-Alpok, a Totes Gebirge, valamint az Enns-völgyi- és az Eisenerzi-Alpok területén. Az Alpok déli részét várhatóan elkerülik a viharok.