Több áldozatot azonosít a legújabb lavina-jeladó

símelléklet, Element Barryvox avalanche transceiver
Vágólapra másolva!
A télisport-kiegészítőket gyártó Mammut újfajta lavina-jeladót dobott piacra. Az Element Barryvox nevű készülék egyetlen gomb megnyomásával működik.
Vágólapra másolva!

Síelés közbeni vészhelyzetben, különös tekintettel a lavinákra, minden másodperc számít a túlélés szempontjából. A Mammut éppen ezért olyan lavina-jeladó elkészítésén dolgozott, amely egyszerűen utasításokkal kezelhető, egyetlen gomb megnyomásával működésbe hozható, hosszú ideig működőképes és könnyen érthető a kijelzője is.

Az új jeladó legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy a vészhelyzeti gomb megnyomásával a jeladó több adat felhasználásával segít a bajbajutott helymeghatározásában. A jeladó több ember helyzetét is képes meghatározni, a távolság, az irány figyelembevételével. A jeladó és a vevő 40 méteres távolságig garantáltan működőképes, jelelemzést végez és listázza a bajbajutott áldozatokat. A jeladó masszív törésálló tokot kapott, de 210 grammos súlya miatt nem okoz kényelmetlenséget síelés közben.

Az eszköz nem olcsó: az adó- és vevőkészülékből álló készlet 290 fontba, nagyjából 100 ezer forintba kerül, de a gyártók azt ajánlják, hogy a biztonságos készlethez a cég ultrakönnyű lavinaásója és zseblámpája is, amelyekért további ezreket kell kifizetni.