Szálláshelyekké válhatnak a szardíniai világítótornyok

Vágólapra másolva!
Hosszú távú hasznosításra bérbe adnak tizenöt, a fölöslegessé vált világítótornyot Szardínia tengerpartja mentén, mert az autonóm olasz tartomány önkormányzatának nincs pénze a fenntartásukra, főleg nem a felújításukra.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A már használaton kívüli történelmi építményeket az elkövetkező hetekben hirdetik meg; a hatóságok azt szeretnék, ha különleges törpeszállodaként, olcsó panzióként, galériaként vagy múzeumként hasznosulnának és pénzt hoznának a közös kasszába. A BBC hírszolgálata szerint a tornyokat 30 évre adják bérbe, cserébe a lízingelőknek helyre kell állítaniuk azokat, ami esetenként nagyon sokba, akár több millió euróba kerülhet, mert a világítótornyok egy része nagyon lepusztult állapotban van, vagy nagyon nehezen közelíthető meg.

Az ötletet a hasznosításra az adta, hogy eddig Olaszországban egyedüliként ötcsillagos luxus üdülőszállóvá alakítottak át egy dél-szardíniai világítótornyot. Alessio Raggio 42 éves üzletembernek hét évébe telt, míg sikerült bérbe vennie, helyreállítania és szállodává alakítania a Spartivento-fokon álló, csak egy magán földúton megközelíthető tornyot. Az olasz haditengerészet által 1856-ban emelt építmény ma egész Olaszország egyik legexkluzívabb szállodája, amelyben napi 1000 euróba kerül egy lakosztály a főszezonban.

Forrás: Wikipedia
Ebben a toronyban alakították ki a Faro di Cape Spartivento luxushotelt

A történelmi épület átalakítása hárommillió dollárba került. Raggio 38 évre vette bérbe, és havi 3000 euró bérleti díjat fizet utána a tartományi kormánynak. A szardíniai illetékesek azonban azt szeretnék, ha a többi világítótorony szélesebb rétegek számára is elérhető panzióvá vagy boutiqueszállodává alakulna át. A kalapács alá kerülő világítótornyok egy része a legfelkapottabb üdülőhelyeken található, közülük némelyik csak hajóval közelíthető meg. Ilyen például a Razzoli szigetén lévő, amely 1845-ben épült és már 1965 óta használaton kívül van. A közeli Santa Maria-sziget 1913-ban emelt világítótornyának érdekessége, hogy fényét egy közeli, mára romokban heverő kolostor bencés szerzetesei tartották életben.

A világítótornyokat eddig nem látogathatta a nagyközönség, mivel a parti őrség illetve a haditengerészet magántulajdonában voltak.