Sok úti célhoz kell védőoltás

stég, úti célok, nyaralás, tengerpart, több úticélhoz is kell védőoltás
Vágólapra másolva!
Külföldi utazás esetén mindenképpen tájékozódjunk az adott célország járványügyi helyzetéről, a szükséges védőoltásokról, és keressük fel a háziorvosunkat, ill. az oltópontokat.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Ashraf Shazly

Szerencsére a magyar lakosság körében szinte teljesen ismeretlenek vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek. Azért, hogy a hastífusz, a kolera, a malária, a dengue-láz, vagy a leggyakoribbnak számító fertőző májgyulladás ne éppen rajtunk keresztül üsse fel fejét hazánkban, külföldi útjaink előtt mindenképp tájékozódjunk ez ügyben.

Ócsai Lajos főorvos az ANTSZ legutóbbi sajtótájékoztatóján kifejtette, fontos, hogy a külföldi utazás előtt mindenki felkeresse orvosát, illetve az oltópontokat, ahol beszerezhetik az adott országba utazáshoz szükséges gyógyszereket, védőoltásokat. Ha pedig valaki külföldi utazásról hazatérve betegszik meg, mindenképpen forduljon orvoshoz! - hívta fel a figyelmet.

Kullancs elleni védőoltás

Legalábbis így él a köztudatban a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni hatékony vakcina neve, ami ugyanakkor a Lyme-betegségtől nem véd meg. A kérdés már csak azért is fontos, mert a nyári szünidő egyik veszélyforrása a kullancs - mondta a főorvos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadban tartózkodás után mindenki többször vizsgálja át testét.

A főorvos azt is hozzátette, hogy itthon, belföldön a nyári szünidő idején leginkább a bakteriális hasmenéses betegségek okoznak problémát. Ezek az esetek nagy részében az ételek nem megfelelő elkészítéséből, illetve tárolásából adódnak. A járványügyi főorvos ezért azt ajánlja, hogy mindig, de a nagy melegben különösen oda kell figyelni egyes kényes, például tojással készülő, továbbá olyan ételek elkészítésére és tárolására, amelyeket nem lehet kellően hőkezelni.

Ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül

Páll Gabriella gyermekgyógyász, epidemiológus az MTI-nek adott sajtótájékoztatón statisztikai adatokat is megosztott a témában. Egy friss európai felmérés szerint az utóbbi öt évben Magyarországon javult a gyermekbiztonság, de az EU-ban még mindig csak középszinten állunk. Magyarországon évente több gyermek hal meg balesetben, mint az összes többi halálok következtében együttvéve. A legtöbb ilyen baleset a nyári szünidő idején történik, ezért azt ajánlják, hogy a gyermekeket ne hagyják felügyelet nélkül - mondta Páll Gabriella.