Három korrekt wakeboardpálya a Balatonon

Wakeboard, illsztráció, Omszk-park
Vágólapra másolva!
Az Omszki-tavi wakeboardpályán tett próbálkozásunkról már beszámoltunk, így az itteni sikerélményeken felbuzdulva szétnéztünk, milyen lehetőségek vannak a Balatonnál ezen a fronton. Ha valaki adrenalin löketre vágyik a nyaralás közepén, irány Füred, Siófok vagy a Keszthelyi kistérségben található Vonyarcvashegy!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Balatonfüred, ahol gyakran tükörsima vízen csúszhatunk
A balatoni wakeboard- és vízisípályák közül már csak történelmi okokból is a balatonfüredi kábelpályát kell először megemlíteni, ugyanis ez volt a tavon az első ilyen létesítmény. A pálya 1984-ben épült, nem mai darab, és annyiban is különlegesnek számít, hogy itt még manuális vezérlésű és szíjhajtású berendezés található, de az élmény értékéből ez aztán tényleg semmit nem von le.

A pálya egyébként téglatest alakú, pontosan 1000 méteres hosszúságú, a szimmetrikus oldalak pedig 350 és 150 méter hosszúak. Érdekessége, hogy a pályán az uralkodó északi szélirány miatt gyakran tükörsima a vízfelület, így a kezdő monosízők és wakeboardosok számára is ideálisak a körülmények. A vízmélység sem vészes, az indulásnál másfél méteres, de sehol nem haladja meg a 3 métert.

A füredi pályán többféle jegyvásárlásra is van lehetőség: a fix időtartamra szóló jegyek közül a 30 perces 2700 forintba, az egyórás 4200 forintba, a kétórás pedig 6300 forintba kerül. A napijegyért 11 ezer forintot, a hetijegyért pedig 47 ezer forintot kell fizetni. Mivel a pálya a Füredkemping területén található, a belépéshez meg kell váltani az 1000 forintos strandbelépőjegyet is, de a wakeboard-jegy megvásárlásakor ebből 800 forintot beszámítanak. A pályán kölcsönzésre is van lehetőség.

Siófok-Szabadifürdő, ahova egy szigetet építettek
Füreddel "szemben" Siófok-Szabadifürdőn is kipróbálhatjuk a sportágat a Bamboosziget nevű helyen, ami tulajdonképpen egy 470 négyzetméteres mesterséges sziget a víz közepén. Itt van az indítóállomás, de természetesen van wakeboard-bolt, bárpult és jó sok napágy az épp nem száguldozók, illetve kísérőik részére. A pályán a monosí és wakeboard mellett a landlockot és a wakeskatet is ki lehet próbálni, és mindehhez egész nap szakképzett oktatók állnak rendelkezésre.

A Bamboosziget pályája a füredihez hasonlóan szintén 1000 méter hosszú és az ötszögletű pálya teljes területe 6,5 hektár. A kötélpálya 25-30 km/h-s sebességgel húzza a wakeboardosokat, akik közül egyszerre tizenketten tartózkodhatnak a pályán.

Itt a félórás jegy 3 ezer, az egyórás 4700, a kétórás 7200, a napijegy pedig 12 ezer forintba kerül. A jegyárak tartalmazzák a vizisíléc, a papucsos wakeboard, a mentőmellény használatát, valamint az oktatást. A Bamboosziget reggel 9 órától sötétedésig várja a vendégeket. A szigeten egyébként szörfök bérlésére is van lehetőség.


Vonyarvashegy, kisebb pálya, nagyobb napozóstég
A Balaton nyugati csücskében, Vonyarcvashegyen is hódolhatunk a sportnak. Az itteni pálya ötszögletű, teljes hossza 830 méter és tartozik hozzá egy 200 négyzetméteres napozóstég öltözőkkel. A pálya kezdőknek és profiknak is egyaránt ideális. A jegyárak itt is nagyjából hasonlóak az előző két pálya áraihoz, a félórás jegyért 3700 ezer forintot, az egyórásért 5700 forintot, a kétórásért 8800 forintot, a napi jegyért 16 ezer forintot kell fizetni, ha wakeboardozni szeretnénk.
Ha pedig a vízisít próbálnák ki, ugyanilyen időtartamokra, 3000, 4500, 7200 és 12 ezer forintot kell kifizetni. A pályabérlet tartalmazza a felszerelés használatát is és akkor is ezt az árat kell kifizetni, ha saját cuccot hozunk. Oktató segítségét is kérhetjük, ez személyenként 6 ezer forintba kerül.