A kempingezés ma már nem lesajnált olcsóság

Lengyel fiatalok reggeliznek a hajdúszoboszlói Thermal Campingben, kemping
Vágólapra másolva!
A legolcsóbb nyaralási formáról, a vadkempingezésről már írtunk itt a Stégen, most megnézzük, mit tegyen, ha valaki ennél egy fokkal komfortosabb pihenésre vágyik, de a sátrazás élményéről sem akar lemondani. A Balatonnál, a Velencei-tó, vagy a Tisza-tó partján szerencsére egyre több, valóban európai színvonalú kemping közül lehet válogatni. Mi ezúttal, teljesen szubjektív módon hármat néztünk meg.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Ezek a lengyel fiatalok a hajdúszoboszlói Thermal kempingben reggeliznek

Nyugat-Európában évtizedek óta hatalmas kultúrája van a kempingezésnek, és a nyaralás ezen formája távolról sem a lesajnált olcsó kategóriához tartozik. Idehaza a kempingezés kifejezés inkább a 80-as évekhez kötődik a fejekben, és a kispénzű hátizsákos NDK-s turistákra asszociálnak legtöbben. Pedig a kempingezés valóságos életforma és ma már senki nem lepődik meg azon, ha május végén sátort állító német, vagy dán turistákkal találkozik a Balaton partján, vagy akár a budapesti Római-kempingben, akik nem ritkán a teljes nyári szezonra tábort vernek Magyarországon.

Fontos, hogy a sátor vízhatlan legyen
Bár a legtöbb hazai kempingben lehetőség van lakókocsi, faház, vagy éppen konténeres mobilház bérlésére is, az igazi mégiscsak az, amikor üvöltő szélben és sötétben nekiállunk leverni a cövekeket egy kellemes füves kempingben. Ha még nem próbáltunk ilyesmit, sosincs késő, de néhány alapfelszerelést kénytelenek leszünk beszerezni, még akkor is, ha a kempingek nagy részében az infrastruktúrára nem lehet panasz.

A legfontosabb természetesen a sátor. Ma már nem a dögnehéz, ugyanakkor parányi kutyaólsátrakra kell gondolni, amelyek a nyári táborozás ideje alatt szinte törvényszerűen beáztak, a modern iglusátrak könnyűek, javarészt vízhatlanok és az áruk sem megfizethetetlen. Az egyik nagy hazai túraáruházban már 8990 forintért beszerezhetünk egy kétszemélyes túrasátrat, amely összehajtogatva mindössze 3,4 kilogrammot nyom, így a cipeléskor sem kell megszakadni. Sátorozáshoz ez is megteszi, főleg, ha túrázunk és egy adott kempingben csak 1-2 éjszakát töltünk el. Ha kényelmesebb, többszemélyes kempingsátrat szeretnénk, amelyhez több hálófülke és előtér is tartozik, akkor 25 ezer forint az alsó határ, a felső pedig 100 ezer forint fölött van. Vásárláskor érdemes megnézni, hogy mennyire vízhatlan a kiválasztott sátor, ezt a csomagoláson egyértelműen feltüntetik.

Hálózsákot 7000 forinttól kaphatunk
A sátor megléte még önmagában kevés, szükségünk lesz még fekvőhelyre, és nem árt egy jobb minőségű hálózsák sem. Egy egyszerű habszivacs matrac, polifoam már 1800 forintért kapható, de 10 ezer forintért önfelfújó tábori matracot is vásárolhatunk. A két kategória között 4-6 ezer forintért felfújható, kifejezetten kempingezéshez tervezett matracokat is kaphatunk. A hálózsák esetében fontos, hogy megfelelően védjen az éjszakai hidegtől. Egy középkategóriás, 15 Celsius fok fölött használható kempinghálózsák 7 ezer forintba, egy komolyabb túrahálózsák ára, amely akár mínuszokban is melegen tart, 23-25 ezer forintnál kezdődik. Létezik a kettő kombinációja is, amely tulajdonképpen hálózsákkal kombinált felfújható matrac, ezek közül a legolcsóbb egyszemélyes darab 6 ezer, a kétszemélyes 7500 forintba kerül.

Ha pedig az alapfelszerelést megvásároltuk, nincs más hátra, mint hogy kiválasszuk a megfelelő kempinget a táborozáshoz. Erre is van három tippünk.

Révfülöp, Napfény-kemping
A Balaton partján lévő egységek közül például a révfülöpi Napfény kemping kiemelt gyermekbarát szálláshely, és a francia székhelyű Camping Cheque kiadó által meghirdetett, a vendégek szavazatai alapján elnyerhető Top Camping 2011 díj tulajdonosa. A családiasan kialakított, több mint 7 hektáros kemping számos lehetőséget kínál az aktív szabadidő-eltöltéshez. A hosszú strandszakaszon fürdésre, szörfözésre nyílik lehetőség, de van gyermekanimáció, sőt kirándulásokat és biciklitúrákat is szerveznek a vendégeknek.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A kemping néhány kilométerre van csak a Káli-medencétől. A Napfény kempingben bérelhető sátrak és 2-6 fős mobilházak is foglalhatók. Egy sátorhely parkolási lehetőséggel 1300 forintba kerül egy napra, ha pedig áramra is szükségünk van, akkor 2100 forintot kell fizetnünk. Ezen felül személyenként 1200, gyerekeknek pedig 950 forint a napidíj. Egy 2-4 személyes bérsátor 11 ezer forintba, egy mobilház pedig 22 ezer forintba kerül egy éjszakára főszezonban.

Gárdony, Sport beach kemping
A Velencei-tó partján az egyik legnépszerűbb strand a gárdonyi Sport Beach. Itt is található kemping és itt is van lehetőség faház, vagy bungaló, illetve fürdőszobás szoba bérlésére is. Egy sátorhely 930, a szállásdíj felnőtteknek 1230, gyerekeknek 930 forintba kerül egy éjszakára. Az autóhelyért 780, az áramért 790 forintot kell fizetni, az idegenforgalmi adó pedig 380 forintba kerül egy éjszakára a főszezon heteiben.

Forrás: Sportbeach.hu

A kempingárak tartalmazzák a strandbelépő árát, és természetesen a konyhát, a vizesblokkokat, és a tűzrakóhelyet is ingyenesen vehetik igénybe a vendégek. Van ingyenes wifi szolgáltatás és a kemping, valamint a strand programjaiért sem kell külön fizetni. Ha viszont hűtoboxra is igényt tartunk, az már plusz pénzbe kerül.

Tiszafüred, Fortuna kemping
A Tisza-tó partjától 100 méterre található kemping elsősorban a fiatalok körében kedvelt, ahol nem csak sátorhelyeket, de faházakat és vendégházban szobákat is lehet bérelni. A kempingben sportpályák, a közeli strandon pedig csónak és szörfkölcsönzési lehetőség is van.

Forrás: Fortuna kemping

A sátorhelyért 905, a felnőttjegyért 900, a gyerekhegyért 700 forintot kell fizetni egy éjszakára, az üdülőhelyi díj 300 forintba kerül. A főépületben található kétágyas szobákért személyenként 2300 forintot kérnek főszezonban, egy négyágyas faházban egy személynek pedig 1800 forintba kerül a szállás.