Legszebb műemlékeit mutatja meg Olaszország

Vágólapra másolva!
Hétvégén több mint hatszáz ritkán látogatható olaszországi palota, templom, műemlék nyitja meg kapuit az Olasz Környezeti Alap (FAI) rendezte országos művészeti napokon. Az 1993 óta minden évben megrendezett programok ezúttal is ingyenesek.
Vágólapra másolva!

A FAI minden évben egyszer látogathatóvá teszi Itália legszebb épületeit. Idén mintegy háromszáz város csatlakozott rendkívüli kínálattal. Rómában többek között a 16. századi Villa Madama palotája várja a látogatókat groteszk freskóival, amelyeket máskor lehetetlenség megcsodálni, mivel a villa az olasz miniszterelnöki hivatal tulajdona és diplomáciai fogadásokra szolgál. Az olasz fővárosban szombat-vasárnap látogatható lesz a barokk építész Borromini tervezte oratórium és a Rómát övező vízvezetékek is.

Milánóban első alkalommal nyitja meg kapuit az olasz jegybank székháza, és látható lesz a pénzintézet birtokolta modern műgyűjtemény, többek között a szobrász Gio Pomodoro alkotásaival. Fel lehet keresni a Scala operaház díszlettárát is. A piemonti Biellában a neves Cervo kalapgyár mutatja meg történelmi értékű üzemeit.

Nápolyban a városháza épületében levő San Giacomo templom látható, Firenzében az Orsanmichele 14. századi temploma, Velencében pedig a város legrégebbi kulturális intézményeként ismert Ateneo Veneto.

A műemlékek ingyen látogathatók: idegenvezetést a FAI tagjai, önkéntesek és a helyi iskolák diákjai biztosítanak.Az utóbbi húsz évben hat és fél millió látogató vett részt a FAI művészeti napjain.