Sártengerből szállt fel a horrorjárat

Vágólapra másolva!
A rossz időjárás, a csúszós kifutópálya már sok repülőgép felszállását megnehezítette, az alábbi két videofelvétel azonban különösen veszélyes pillanatokat örökített meg. Az egyik kívülről, a másik az utastérből mutatja az eseményeket.
Vágólapra másolva!

A felvételeken az orosz UTAir légitársaság Antonov An-24-es gépe látszik, amint épp felszáll a közép-oroszországi Bodajbo városának repülőteréről - írja az NYC Aviation. A település a Vitim folyó partján található, vélhetően a víz elöntötte a kifutót, ezért a repülő csak nagy nehézségek árán, iszapos vízsugarat maga után húzva tud felemelkedni.

Az egyelőre nem világos, hogy a felvételek mikor készültek, de a napokban bukkantak fel. Az NYC Aviation szerint az UTAir légitársaság jelenleg nem rendelkezik An-24-es gépekkel, tehát az is lehet, hogy a video már több éves, vagy a gép úgy repült, hogy közben eladták, de nem festették át.

1959 óta több mint ezer An-24-est építettek, és közel 900 még ma is szolgálatban áll. A strapabíró szerkezetéről és jó teljesítményéről ismert típust jégfelderítésre, illetve motorok és propellerek tesztelésére is szokták használni.


szólj hozzá: Orosz gép veszélyes felszállása

A második video az utastérből készült, és egyrészt azt mutatja, hogy a gép utasokat is szállított, másrészt jól látszik a kifutópálya állapota, amelyről a gép majdnem le is csúszott.


szólj hozzá: Veszélyes felszállás az utastérből

Kiegészítés: kommentelőink két ellentmondásra hívták fel a figyelmet a cikkünkkel kapcsolatban. Az egyik, hogy a repüléssel foglalkozó honlap állításával szemben az UTAir rendelkezik An-24-es repülőgépekkel. A társaság honlapja szerint 19 darabbal. A másik, hogy a külső felvételen hófödte tájak láthatók, míg a belülről filmezett verzión zöld a környezet, tehát nem ugyanakkor készültek.

További ellentmondás, hogy az UTAir desztinációi között nem találtuk Bodajbo városát. Tehát vagy korábbi volt a felvétel, vagy nem menetrend szerinti járatról volt szó, ha a gép valóban az UTAirhez tartozott.

Az NYC Aviaton cikkének egyik kommetelője felhívta a figyelmet egy Viktor Bout nevű orosz fegyverkereskedőre, aki nagy tételben vásárolt An-24-es repülőgépeket, és híres különleges le- és felszállásairól.

A körülmények tehát egyelőre tisztázatlanok, a képek viszont valóban nem mindennapiak.