Egyre több turista jön Magyarországra

lengyelország, Wroclaw, városháza
Vágólapra másolva!
A visegrádi négyek jelenlegi elnökségét betöltő Lengyelország idén Wroclawban szervezte meg a tagországok turisztikai csúcstalálkozóját, amelyen a nemzeti turisztikai szervezetek képviselői vettek részt. A találkozó során az aktuális kérdések megvitatása mellett sor került a turisztikai marketingszervezetek 2013. évi közös marketingtervének aláírására is.
Vágólapra másolva!

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 2003 óta működik együtt annak érdekében, hogy növelje a távoli országokból érkező vendégei számát. A tagországok egyetlen turisztikai célpontként népszerűsítik a közép-európai régiót, hangsúlyozva a visegrádi térség közös történelmi gyökereit és kulturális hagyományait, ugyanakkor kiemelve az egyes országok egyediségét. A partnerországok turisztikai szervezeteinek képviselői évente tartott találkozóikon állapodnak meg a közös marketingstratégiáról.

A március 20-21-én rendezett csúcstalálkozón Katarzyna Sobierajska, Lengyelország sport- és turisztikai minisztériumának államtitkára elnökölt. A felek a jelen helyzet és a közelmúlt eseményeinek értékelésén kívül több fontos kérdést is megvitattak. A napirendi pontok közt szerepelt például a turizmus helye az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakra szóló költségvetési tervében, illetve az utazási irodák ügyfeleinek jogszabályi védelme a gyakorlatban.

Dr. Horváth Viktória, a nemzetgazdasági minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkára az ülésen tájékoztatást adott a hazai vendégforgalom 2012-es eredményeiről, illetve a belföldi turizmus ösztönzését szolgáló SZÉP-kártya bevezetésének tapasztalatairól.

Forrás: AFP/Bognár Tibor
Wroclaw, városháza

Tekintettel arra, hogy az ülésen elhangzottak alapján a többi tagállamban az utóbbi években csökkent a belföldi turisztikai forgalom, a partnerek felkérték a helyettes államtitkárt, hogy ossza meg a SZÉP-kártya-rendszer mint jó gyakorlat tapasztalatait. A visegrádi négyek együttműködését értékelve kiemelte, hogy a közös turisztikai marketingtevékenység legfontosabb célpiacai közül az elmúlt években Magyarországon tapasztalható a legdinamikusabb forgalomnövekedés. A legtöbben Brazíliából, Kínából és Oroszországból látogatnak hazánkba.

A visegrádi négyek együttműködése által megcélzott piacokon Magyarország a jövőben további erősödést vár. Dr. Horváth Viktória azt is elmondta, hogy folyamatban van a 2014-2020-as időszak fejlesztéseit megalapozó programok tervezése, és ismertette azok fő irányelveit. Kifejtette , hogy Magyarország támogatja a szervezett utazási formákról szóló uniós irányelv felülvizsgálatát, mivel az utazási piac utóbbi időszakban tapasztalt változásai ezt indokolják.