A város, ahol a legtöbb márvány van

Asgabat, Türkmenisztán fővárosa, fehérmárvány épületek, 2008
Vágólapra másolva!
Asgabatban a legtöbb utazónak leesik az álla, hiszen mindenfelé márvánnyal borított épületeket láthat. Türkmenisztán fővárosa most ezzel a kétes dicsőséggel került be a Guinness Rekordok Könyvébe.
Vágólapra másolva!

Asgabatban 543 épületet borította be fehér márvánnyal, összesen 4 513 584 négyzetméteres felületen – áll a rekordokat nyilvántartó cég közleményében. A türkmén főváros alapterülete 22 négyzetkilométer, tehát ha ezt a burkolatot kiterítenék, akkor minden 4,87 négyzetméterre jutna egy négyzetméter márvány, ami a világon a legnagyobb márványsűrűsséget jelenti. Asgabat főútja, a Bitarap Türkmenistan Sayolu 12,6 kilométer hosszú, amelynek mentén 170 márványburkolatú épület áll, összesen 1 156 818 négyzetméteres felülettel.

Asgabatban márvánnyal vannak borítva a középületek Forrás: Kisgyörgy Éva



A volt szovjet tagköztársaság fővárosa drámai változáson ment keresztül a 2006-ban meghalt türkménbasi, Szaparmurat Nyijazov diktátorsága alatt. A régi betonépületeket márványborítású házakkal váltották fel, hogy jelképezzék az ország földgázvagyonból származó gazdagságát. Az ország egyébként az 5. legnyomorúságosabb volt a Business Insider idei ranglistáján.

Nem ez az első alkalom, hogy Türkmenisztán világrekordot ért el. Korábban megnyerte a legmagasabb támaszték nélküli zászlópózna címét (most Tádzsikisztáné), de a legnagyobb építészeti csillag és zárttéri óriáskerék is itt épült.

Türkmenisztánról korábbi élménybeszámolónkat itt és itt olvashatja.