A vízummentesen utazók élbolyában a magyarok

Magyarország elnevezésű személyi okmányok, útlevél, személyi, jogosítvány
Vágólapra másolva!
A világ 219 országa és egyéb területe közül 157 célpontra utazhatunk vízum nélkül, ami a 11. helyre elegendő a világon. A legjobb dolguk a finn, a svéd és a brit utazóknak van.
Vágólapra másolva!

A Henley & Partners azt vizsgálta, hogy a világ összesen 219 országának és egyéb, különleges területeinek polgárai milyen feltételekkel léphetnek be egymás területére. A cég által felállított lista a 2013. július 1-jei állapotokat tükrözi. Figyelembe veszi Koszovó ekkortól érvényes új vízumelőírásait, a horvát polgárok uniós csatlakozással nyert vízummentességét és az Albánia által idén június és szeptember között ideiglenes jelleggel bevezetett vízummentességet az öböl menti országok számára. Nem veszi figyelembe ugyanakkor Szenegál augusztus 1-jétől érvényes új vízumrendszerét.

A világ legjobb helyzetben lévő utazói brit, finn vagy svéd útlevelet hordanak magukkal: ők mindannyian 173 országba vagy területre léphetnek be vízum nélkül. Náluk alig vannak rosszabb helyzetben az amerikai, nyugat-európai, kanadai, új-zélandi, japán és dél-koreai polgárok, hiszen mindössze néhánnyal több országba kell vízumot váltaniuk.

Magyarország sem panaszkodhat túlságosan, hiszen vele szemben csupán 157 ország és terület tart fenn vízumkötelezettséget. Ez ugyan 16 célponttal több, mint az első helyezetteké, de így is a 11. helyre elég világviszonylatban, szűkebb régiónk rendszerváltó országai közül pedig a legjobb eredmény. Az azonos helyezések miatt ugyanakkor ez azt jelenti, hogy összesen 28 ország előz meg minket.

A legrosszabb helyzetben Afganisztán, Irak, Szomália, Pakisztán, a Palesztin Autonóm Területek és Eritrea polgárai vannak: ők mindössze 28-36 országba és területre utazhatnak vízummentesen.