Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Üres zsebből hungarikum

romkocsmák, romkocsma, ellátó kert
Vágólapra másolva!
Vicces, hogy romkocsmának hívják, hiszen azok, akik kitalálták, nyilvánvalóan nagyot szakítottak. Valamikor 2001 körül kezdődött a történet egy csapatnyi fiatalemberrel, akik olcsó helyet kerestek az iszogatáshoz. Az ő szomjúságukból és üres zsebükből születtek meg a legpörgősebb, legstílusosabb találkozóhelyek Budapesten. Lepattant épületek és használaton kívüli kerthelyiségek váltak barátságok, kellemesen kaotikus bárokká, ahol egy korsó sör általában kevesebbe kerül, mint 700 forint. A CNN utazási oldalán Budapest legjobb romkocsmáit gyűjtötték össze. 
Vágólapra másolva!

A Szimpla Kert volt az első romkocsma, egy ideig nem volt állandó helye, végül a zsidó negyedben talált otthonra, Budapest 7. kerületében, 2004-ben. A klasszikus romkocsma stílusjegyeit hordozza magán: szándékosan eklektikus bútorok alkotják a berendezést, melyek évtizedekkel korábban élhették fénykorukat, valamint olyan tárgyak, amiket néhány látogató idegesítő módon hajlamos szó nélkül lenyúlni. A Szimpla Kertben, az udvaron álló Trabant kettős funkciót lát el, egyszerre lehet asztalnak és széknek használni. A cigisek több füstöt eregetnek, mint az egykori NDK köztudottan megbízhatatlan járművének kipufogója.

A legjobb romkocsmák Budapesten Forrás: MTI/Marjai János

Pletykahelyek

Amikor a cikk írója betért az egyik ilyen létesítménybe, mögötte az asztalnál 60-as, 70-es éveikben járó helyiek üldögéltek, élénken beszélgettek a kávéjuk fölött.

„Árengedményünk van nyugdíjasok számára” − mondta a romkocsma PR-osa, mintegy válaszképp.

Pletykahelyek. A cikk szerzője szerint ez a romkocsmák sikerének titka. Néhányan valószínűleg túlságosan trendinek és túlértékeltnek találják ezeket az intézményeket, de valójában csak nyugis, kellemes helyek, arra valók, hogy az emberek találkozzanak a barátaikkal, és beszélgessenek egy ital mellett.

„A Szimpla nem valami nagy partizós hely” − mondja Szombati Júlia, akit azért fizetnek, hogy „magyar kocsmanyelvet” tanítson félénk turistáknak, akik elszántan igyekeznek megtanulni valamivel többet annál, hogy „kérek két sört”.

Az is kiderül, hogy a magyarok nem mondanak ilyesmit: menjünk el egy romkocsmába! A választásban nem számít, hogy rom vagy sem. A legtöbben azért döntenek mellette, mert egyszerűen csak kényelmesebben érzik itt magukat.

Szimpla Kert Forrás: MTI/Marjai János

A CNN romkocsmás toplistája

Szimpla Kert
Budapest eredeti romkocsmája rendszeresen helyet ad kézműves piacoknak és bolhapiacoknak, élőzenének és filmvetítéseknek. Az ételek között kemencében sült pizzát is találhatunk az étlapon.

Kuplung
Színes papírlampionok függnek a volt autószerelő műhely plafonjáról. Az italok mellett melegszendvicseket kínálnak.

Super 8
Rikító zöld lakások néznek a Super8 meghitt belső udvarára. Gyerekek számára kialakított játszósarkot is találunk az udvarban, a késői nyitva tartás ellenére.

Ellátó Kert
Egy tenyérnyi Mexikó Budapesten. Élénk színűre pingált asztalok, az étlapon pedig a hangulat tetőzéseként gazdag tacos és tortilla választékot találunk.

Instant
Pár percnyi sétára az Andrássy út elegáns butikjaitól rátalálunk a két korábbi bérházon keresztül húzódó 23 különösen berendezett szobára. Aki először jár erre, alaposan megbámulja a repülő állatokat, és az egyik szobában a plafonhoz szegezett bútorokat.

Corvintető
A Corvintető a legtöbbet hozza ki a tetőteraszból. A hatalmas Spar tábla szürreális hátteret ad ehhez a háztetőn elhelyezkedő romkocsmához, de nem vesz el semmit a városra néző kilátásból. Hatemeletnyi fárasztó gyaloglás, ha nem bírjuk ki odáig, akkor letáborozhatunk az alatta lévő szinten, amely este 10-kor bárrá alakul. Hétfőnként ugyan zárva tart a klub, de még így is nézhetünk filmeket a háztető hatalmas kivetítőjén.

Rácskert
Pár perces sétára van a környék legújabb romkocsmáitól. Nagy, düledező belső kert, egy valaha pakolónak használt területen. Egyszerű hely, itt nem lehet megtalálni semmit a Szimpla kaotikus, színes közegéből. Mozgó hamburgerárus kocsin kínálja a boszniai szerb tulajdonos szülőhazájából származó harapnivalót.

Tip Top
Bűzlik a tisztítószertől, de a kilátás lenyűgöző. A Tip Top ugyanis tetőbár Budapest centrumához közel, a Kecskeméti utcában, a romkocsma műfajának egy higiénikusabb verziója. A vonzerőt nem maga a hely adja, bár a kilátás önmagában is megér egy látogatást, hanem a kézműves sörök széles választéka.

Élesztő
A helyiség először gyárépület volt, majd autóparkoló, nemrég készült el a téliesített helyiség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről