Iszapárba érkezett a repülő

Virgin Atlantic légitársaság
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi balesetet szenvedett a Virgin Atlantic gépe Saint Lucián: épp a leszállás előtt árasztotta el iszappal a leszállópályát egy szomszédos folyó. Nem sérült meg senki, de a repülő futóműve tönkrement.
Vágólapra másolva!

A Virgin Atlantic Airbus A330-300-as gépe Tobagóból tartott Sain Luciára karácsony szentestéjén, hogy onnan tovább repüljön Londonba. Este fél 8 után valamivel meg is kapta a leszállási engedélyt, amikor a repülőtér mellett futó folyó, a Petite Riviere Du Vieux Fort kilépett a medréből, és elárasztotta a repülőteret. A meteorológiai állomást azonnal elmosta a víz, a leszállópályát pedig iszappal öntötte el.

Saint Lucia Hewanorra Nemzetközi Repülőtere a folyóval Forrás: Aviation Herald/Google Mpas

A váratlan fordulatról valószínűleg az irányítótorony sem értesült, mivel nem figyelmeztette a leszálláshoz készülődő gép pilótáját, aki azonban sikeresen letette a repülőt – írja az Aviation Herald. Szerencsére senki sem sérült meg, a gép futóműve azonban komoly károsodást szenvedett. A Londonba tartó járatot törölni kellett.

Az áradások miatt a repülőteret be kellett zárni. A legutóbbi jelentések szerint a megfeszített helyreállítási munka eredményeként csütörtökön helyi idő szerint délután 3-kor ismét megnyílt a Hewanorra Nemzetközi Repülőtér, és le tudtak ott szállni a Condor és a JetBlue repülőgépei.

A helyi média jelentése szerint a heves esőzések nyolc ember életét követelték Saint Lucián, amelyre egy nap alatt több mint 170 milliméter víz zúdult le. Az alig 200 ezer lakosú Saint Lucia gazdasága nagy mértékben függ az idegenforgalomtól, így az ott telelő turisták távolmaradása komoly károkat okozna az országnak. A karibi sziget turisztikai minisztere mindenesetre már csütörtökön büszkén jelentette, hogy az ágazat visszatért a rendes kerékvágásba, és jelenleg is négy nagy luxustengerjáró horgonyoz a főváros, Castries kikötőjében.