Elnézést, de el kell vennem a bombáját

Reptéri ellenőrzés Edmontonban
Reptéri ellenőrzés Edmontonban
Vágólapra másolva!
A kanadaiak híresek udvariasságukról, ám egy most nyilvánosságra került repülőtéri eset, amelyről a CBC News tévétársaság számolt be, ennek árnyoldalaira is rámutat.
Vágólapra másolva!

A 18 éves Skylar Vincent Murphy az edmontoni repülőtér biztonsági kapuján szeretett volna átmenni tavaly szeptember 20-án, ám a készülék jelzett. A tinédzser kézipoggyászában egy csőbombát találtak, amelyet el is vettek tőle. Ezután azonban, mintha mi sem történt volna, tovább folytathatta az útját, és felszállhatott a repülőre.

A Kanadai Légiközlekedés-biztonsági Hatóság (CATSA) csupán négy nappal később értesítette az esetről a rendőrséget, Murphyt pedig csak ezután 3 nappal, szeptember 27-én tartóztatták le. December 5-én ítélték el egy év próbaidőre és 100 dolláros büntetésre robbanóeszköz birtoklásáért. Ezenfelül egy évre eltiltották robbanóanyag, lőfegyver és lőszer birtoklásától, valamint 500 dolláros adományt kell fizetnie a Albertai Egyetem égési osztályának.

A CATSA szóvivője a CBC News kérdésére e-mailben annyit válaszolt, hogy a reptéri átvilágító személyzetnek nem áll jogában letartóztatni az utasokat, ha pedig valami potenciálisan törvénytelen dolgot látnak, kapcsolatba lépnek a rendőrséggel.

Az eset nagy megrökönyödést keltett a szomszédos Egyesült Államokban, ahol a terrorizmus elleni harc jegyében igen komolyan veszik a repülőtéri ellenőrzést. A BroBible nevű portál például gúnyos beszámolójában így képzelte el a robbanószer elvételét: „Öö, nem akarjuk, hogy lekésse a gépét, de annak a bombának, sajnálom, mennie kell." A végén pedig levonja a tanulságot: „Tehát, izé, terroristák, arra kérünk benneteket, hogy ne próbáljatok meg akciót kezdeni Kanadában. Légyszi!"