Arat a halál a világ legrosszabb állatkertjében

Döglött komodói sárkány az indonéziai Surabaya Állatkertben
Döglött komodói sárkány az indonéziai Surabaya Állatkertben
Vágólapra másolva!
Tavaly nyár óta már több mint száz állat múlt ki az indonéziai Surabayában, legutóbb egy bengáli tigris.
Vágólapra másolva!

Sorra érkeznek a jelentések azokról az állathalálokról, visszaélésekről és törvénytelenségekről, amelyek Indonézia legnagyobb állatkertjében, Surabayában történnek. A világ legrosszabb állatkertjének tartott intézmény szóvivője, Agus Supangat a Discovery News cikke szerint elismerte, hogy 2013 júliusa óta legkevesebb 105 állat pusztult el. Nemcsak a halálesetek magas száma ad okot aggodalomra, de a pusztulásuk módja is.

Januárban egy 18 hónapos oroszlánt találtak megfojtva a ketrecében. Abba a kábelbe gabalyodott bele, amellyel a ketrecajtót nyitották és zárták. Két hete egy hároméves komodói sárkány döglött meg, halálának okát még nem tudják.

A döglött komodói sárkány az surabayai állatkertben Forrás: AFP/Juni Kriswanto

Egy hete egy fehér bengáli tigris múlt ki alultápláltság miatt. Az állatkert igazgatója szerint az állatnak megsérült a nyelve, és idős kora miatt kiesett néhány foga, így az étel gyakran kiesett a szájából. Sajtóértesülések szerint azonban a tigris fertőzést kapott, amit nem kezeltek rendesen, ezért az átterjedt a szájára is. A szóvivő szerint tüdőgyulladás volt a halál oka.

A helyzet annyira kétségbeejtő a surabayai állatkertben, hogy az Állatkertek és Akváriumok Világszervezete (WAZA) az elmúlt hónapokban két levelet is írt emiatt Indonézia elnökének, Susilo Bambang Yudhoyonónak. Ez azért is szokatlan lépés, mert a WAZA-t magát is gyakran bírálják azért, hogy nem lép fel megfelelően az állatkínzások ellen, például a japán delfinmészárlás ügyében sem emelte fel a hangját.

Egy állatkerti alkalmazott a BBC-nek elmondta, hogy ha a személyzet és a vezetés nagy részét lecserélnék, és az irányításhoz szakmabeliek segítségét is igénybe vennék, akkor lehetséges a javulás. Ehhez azonban politikai döntés kell Surabaya polgármesterétől. „Ha ő többet akar költeni az állatkertre, akkor újjáépítheti" – vélte Tony Sumampau, aki azonban kételkedett ebben.