Tízezreket vonzott a mesesziget az évszázad árapályakor

Mont Saint-Michel
An aerial view shows the Mont Saint-Michel off France's Normandy coast March 20, 2015. The Mont Saint-Michel 11th century abbey is expected to be entirely surrounded by the English Channel following exceptionally high spring tides. Parts of the French coast will be on alert for the so-called "tide of the century", with tidal coefficients of 118 and 119 respectively on March 20 and 21. REUTERS/Pascal Rossignol
Vágólapra másolva!
Tízezrek jelenlétében zajlott le "az évszázad árapálya" szombat este Franciaországban, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Mont-Saint-Michel térségében.
Vágólapra másolva!

A Mont-Saint-Michel-öböl a második hely a világon a kanadai Fundy-öböl után, ahol az egymást követő apály és dagály szintje között a legnagyobb a különbség. Több csillagászati tényezőnek, köztük a Nap és a Hold együttállásának köszönhetően az eltérés ezúttal rekordszintű, több mint 14 méteres volt.

Légi fotó Mont-Saint-Michelről Forrás: REUTERS/Pascal Rossignol

Az árapály nagyságát jelölő együttható értéke, amely 20-tól 120-ig terjedő skálán mozog, szombaton 119 volt, ilyen nagynak még sohasem mérték. Ekkora méretű árapály 18 évente mutatkozik a térségben, legközelebb 2033-ban várható.

A természeti jelenséget a helyszínen mintegy 30 ezren tekintették meg, köztük sok külföldi turista. Ez szintén rekordnak tekinthető, mert a Mont-Saint-Michelt - amely dagálykor sziget, apálykor a szárazföldhöz tartozik - egy időben még soha nem keresték fel ennyien.

Templomszentelés a 8. században

A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla, 1 kilométerre Franciaország normandiai partjaitól. A legendák szerint 708-ban Szent Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen kolostort. Miután St. Aubert püspök először nem tett eleget az utasításnak, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján. A kolostor első templomának felszentelésére 708. október 16-án került sor.

A szuper dagályra várva Forrás: AFP/Guillaume Souvant

1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát, és ezzel megszűnt szigetnek lenni. 2006-ban azonban a francia kormány bejelentette, hogy 164 millió euróért ismét visszaállítja a francia nevezetesség tengeri jellegét. Erről bővebben itt írtunk, ahol még több képet talál az egyedülálló helyről.

Tízezrek özönlöttek a jelenségért Forrás: AFP/Guillaume Souvant
Gyűik a tömeg az apátság előtt Forrás: AFP/Guillaume Souvant
Helyezkedés a legjobb helyekért Forrás: AFP/Guillaume Souvant