Szexizmussal vádolják az Air Indiát

air india légiutas-kísérő
Le kellett fogyniuk
Vágólapra másolva!
A légitársaság nem engedi repülni a molett légiutas-kísérőket.
Vágólapra másolva!

Korábbi terveit megvalósítva az Air India megtiltotta a fedélzeti munkát 130 túlsúlyos légiutas-kísérőnek, akiknek a többsége nő. Az indiai légitársaság tavaly 600 alkalmazottjának adott féléves ultimátumot, hogy

fogyjanak le, különben nem repülhetnek.

Őket átmenetileg alkalmatlannak tartották a munkavégzésre, és orvosok ellenőrizték a súlyukat.

A földön dolgoznak tovább

A végső teszten mintegy 130 alkalmazott bukott meg, így őket végleg alkalmatlannak nyilvánította a légitársaság a repülés közbeni munka ellátására – idézte az Air India szóvivőjét a Travel Mole. Hozzátette, hogy ezek a személyek a földi kiszolgálásban kapnak majd feladatot.

Le kellett fogyniuk Forrás: AFP/Raveendran

A légiutas-kísérők alkalmasságának elbírálásakor a testtömegindexüket vizsgálták meg, amely az adott személy ideális tömegét a magasságához viszonyítva állapítja meg. Ezt egyébként nem magától rendelte el a légitársaság, hanem az indiai légügyi hatóság ajánlása alapján tette.

Bírálják a lépést

Az intézkedést élesen bírálták légügyi szakértők. Pusztán a testtömegindexet figyelembe venni, és eltekinteni a tapasztalattól és más tényezőktől

– idéz a lap egy elemzőt. A lépést az indiai légiutas-kísérők egyesülete is elutasította.

Mások is előírják

Nem ez az első alkalom, hogy egy légitársaság korlátozza a személyzet testtömegét. 2011-ben a Thai Airways azzal fenyegette meg túlsúlyos légiutas-kísérőit, hogy belföldi járatokra helyezi át őket, ha pedig egy éven belül nem fogynak le, akkor földi munkára irányítja őket. Indoklása szerint erre azért van szükség, hogy baleset esetén 90 másodperc alatt evakuálni tudják az utasokat a gépről.

Szavazzon!

Ön szerint elfogadható az Air India lépése?