Börtönt kapott a makadámdió-botrány vádlottja

Korean Air, Makadámdió-botrány
(FILES) In this file picture taken on December 17, 2014, Cho Hyun-Ah, the daughter of Korean Air's chief executive, arrives for questioning at the prosecutors' office in Seoul. Cho was found guilty on February 12, 2015 of violating aviation safety law in a now notorious on-board "nut rage" incident that triggered an uproar over the behaviour of South Korea's elite business families. AFP PHOTO / FILES / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
A repülésbiztonság veszélyeztetésében és két más vádpontban bűnösnek mondta ki, és egy év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy szöuli bíróság a Korean Air légitársaság volt alelnökét, aki decemberben a makadámdió helytelen felszolgálása miatt dührohamot kapott, és megakadályozta a legnagyobb dél-koreai légitársaság repülőgépének felszállását.
Vágólapra másolva!

Cso Hjun Ah, aki a vállalat fedélzeti szolgáltatásokért felelős alelnöke volt, december 5-én fordíttatta vissza a kifutópályáról a New Yorkból Szöulba tartó járatot, mert nem volt megelégedve a makadámdió felszolgálásának módjával, és a repülőgép azonnali elhagyására szólította fel az utaskísérők főnökét. A repülőgép visszafordítása a kapuhoz 11 perc késést okozott a több mint 250 utasnak.

Négy nappal a botrány kitörése után Cso Hjun Ah kénytelen volt lemondani alelnöki tisztéről, december 30-án pedig előzetes letartóztatásba került. Az ügyészség a repülésbiztonsági előírások megszegésén túl négy pontban emelt vádat ellene: repülőgép útvonalának megváltoztatása, megfélemlítés, üzleti tevékenység veszélyeztetése és hatósági vizsgálat akadályozása.

Ez a kép még decemberben készült a vádlottról, ahogy az ügyészségi kihallgatásra ment Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Cso a tárgyalás során ártatlanságát hangoztatta, azzal érvelve, hogy a kifutópálya nem képezi részét a törvényben megfogalmazott légi útvonalnak. Hat bocsánatkérő levelet is eljuttatott őrizetbe vétele után, majd a tárgyalás során az illetékeseknek, hogy elkerülje a börtönbüntetést, ám bűnösnek találtak a repülésbiztonság veszélyeztetésében, a személyzet megfélemlítésében és a repülőgép útvonalának megváltoztatásában. Az ügyészség három év börtönbüntetést kért.

"Megkérdőjeleződik az, hogy Cso valóban érez-e bűntudatot" – hangsúlyozta a bíró az ítélethirdetéskor.

Mások is kaptak büntetést

Ugyanezen a tárgyaláson nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték a dél-koreai légitársaságik egy igazgatóját is, aki az incidens vállalati vizsgálatakor készített első jelentést megsemmisítette, hogy ne derüljenek ki a törvénysértések.

Így néz ki a makadámdió Forrás: wikipedia

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a dél-koreai közlekedési tárca egyik illetékesét, aki az ügy kormányvizsgálatának részleteit kiszivárogtatta a Korean Air most elítélt igazgatójának.

Óriási botrány volt

A decemberi incidens óriási botrányt kavart az ázsiai országban, és a dél-koreai lapok vezércikkeikben azzal vádolták Cso alelnököt, a nemzeti légitársaság elnökének lányát, hogy magatartásával nevetségessé tette Dél-Koreát a világ szemében.

Szavazzon!

Ön szerint arányos volt a büntetés?