Korlátozza az Airbnb használatát Európa egyik legszebb országa

Izland Északi fény sarki fény
Iceland, Bolungarvik, northlight in front traditional homes of old Osvor' fishing station, 1890
Vágólapra másolva!
Izland annyira népszerű célpont lett, hogy egy lakosra közel öt turista jut már.
Vágólapra másolva!

Az izlandi kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely évi 90 napra korlátozná azt az időt, amelyre valaki kiadhatná ingatlanát az Airbnb szállásközvetítőn keresztül. Ez időn túl üzleti adót vetnének ki a kiadásból származó jövedelemre.

Beindult az Izland-mánia

A lépéssel nem elsősorban a szállodák érdekeit kívánják védeni, hanem általában szeretnék korlátozni az Izlandra látogató turisták számát. Európa egyik legszebb országa, amely

bővelkedik különleges természeti látnivalókban,

idén 1,6 millió turistát vonzhat a 335 ezres lakosságszámhoz képest, ami egy év alatt közel 30 százalékos bővülés.

Izlandra sokan a sarki fény miatt mennek Forrás: hemis.fr/CHRETIEN Eric

A turizmus nagy szerepet játszott abban, hogy Izland ki tudott lábalni a 2008-as bankcsődök utáni gazdasági válságból, mostanra azonban akkora lett az érdeklődés a sziget iránt, hogy a szállodaépítések nem tudnak lépést tartani a kereslettel. Sok izlandi lakáskiadással igyekszik hasznot húzni ebből. Egy jelentés szerint egy év alatt 124 százalékkal nőtt az Airbnb-n keresztül történt kiadások száma, ez azonban

felhajtotta az ingatlanárakat és a hosszú távú bérleti díjakat Reykjavík központjában.

A lakáskiadást másképp is igyekeznek korlátozni – írja a Guardian. Áprilisban a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy ha valaki egy társasházban szeretné kiadni az Airbnb-n keresztül a lakását, ahhoz a többi lakótól is engedélyt kell szereznie.

Védenék az értékeket

A külföldi látogatók számának növekedésével egyre több a feszültség a turisták és a helyiek között. A nyilvános vécék hiánya miatt például egyes helyeken arra panaszkodnak, hogy a turisták a köztereken végzik el a dolgukat. Reykjavík belvárosából egyre inkább kiszorulnak az ott élők. Többen azt is szóvá teszik, hogy a látogatók bérelt terepjáróikkal a védett területekre is bemennek.

Reykjavík belvárosából lassan kiszorulnak a helyiek Forrás: Tóth Judit

Ólöf Ýrr Atladóttir, az izlandi turistahivatal igazgatója a lapnak azt mondta, hogy

Szerinte a legutóbbi kutatások azt mutatták, hogy az aggodalmak ellenére az izlandiak pozitívan viszonyulnak a látogatókhoz és a turizmushoz magához is.

Közvetlen járat Budapestről

A Wizz Air márciusban indította el közvetlen járatát Budapestről Reykjavíkba. Jelenleg 20 990 forint a legolcsóbb jegy náluk egy irányba (november 20-án 14 990 forintért is akad). Ebben az árban csak kis kézipoggyász van, viszont a Wizz Discount Club tagságival csökkenthető a díj 2900 forinttal. Izland azonban igen drága ország, erről bővebben itt írtunk.