Megmutatjuk, melyik a világ legtisztább tava

blue lake Új-Zéland
Vágólapra másolva!
Maori nyelven úgy hívják, Rangimairewhenua, ami annyit jelent, „békés vidékek tava”. Az új-zélandi őslakosok szerint a Kék-tó a másvilág kapuja. Ha ott állunk a partján, és belenézünk a kristálytiszta vízbe, rögtön megértjük, miért.
Vágólapra másolva!

A világ legtisztább vizű tavát az új-zélandi Nelson Lakes Nemzeti Parkban találjuk. A tótól nyugatra 16 férőhelyes turistaház várja az ide látogatókat, ahonnan a Blue Lake turistaútvonal egyenesen a vízparthoz vezet. Évente hétszázan éjszakáznak ebben a hangulatos faházban.

Blue Lake Hut Forrás: Creative Commons/Charles Quirk

Mitől olyan különleges?

A tó vize egy 2011-es vizsgálat szerint majdnem olyan tiszta, mint a desztillált víz, 80 méter mélyen leláthatunk az aljára. Ennek oka, hogy a tavat tápláló Constance-tó vize föld alatti repedéseken keresztül jut ide, ezek a kőzetrepedések pedig úgy működnek, mint valami filter, alaposan megszűrik a vizet.

A kristálytiszta víz egész évben 5-8 fokos,

úgyhogy már csak ezért sem alkalmas fürdőzésre, de a vízbe belemenni amúgy is szigorúan tilos, mivel a maorik szent helyként tisztelik a tavat.

A világ legtisztább vizű tava Forrás: Shutterstock

Mikor érdemes megnézni?

Ha a Nelson Lakes Nemzeti Parkban szeretnénk kirándulni, a novembertől áprilisig tartó időszakot válasszuk, ilyenkor a legtöbb a napsütéses órák száma, a levegő 19-22 fokos, és hosszan tartó esőzéstől sem kell tartanunk.