Hatalmas káosz: otthonról dolgozó mérnökök miatt omlott össze a légiforgalmi irányítás

Tunisair
Ezen a képen a Tunisair Boeing 737 típusú utasszállító repülőgépe a dél-franciaországi nizzai repülőtéren landolt - ez a légi cég is bekerült a legrosszabbak közé (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Otthonról dolgozó számítógépes mérnökök okozhatták a légiforgalom rendszerének összeomlását augusztusban, amely több ezer nyaralás törléséhez vezetett – állítja Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Augusztusban több mint 300 ezer utasnak törölték az útját vagy késett a járata világszerte, amikor a légiforgalmi irányítás összeomlott. Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója, augusztus 28-án elmondta a rendszerhibát vizsgáló parlamenti képviselőknek, hogy

a számítógépes rendszer egyes mérnökei, akiknek a válsághelyzetben be kellett volna avatkozniuk, otthonról dolgoztak.

Elmondása szerint ez a felelőtlenség 2 ezer járat törléséhez és 4 ezer késéséhez vezetett. A becslések szerint a légitársaságok körülbelül 192 millió dollárt kapnak arra, hogy kárpótolják az ügyfeleiket.

A vezérigazgató így fogalmazott:

Illusztráció Forrás: AFP/Valery Hache

Az összeomlást egy szoftverhiba okozta.

A légiforgalom irányításáért felelős NATS vezetői nem értettek egyet Michael O'Leary kijelentésével. Martin Rolfe, a vállalat vezérigazgatója, elmondta, hogy a helyszínen és a távolról dolgozó számítógépes mérnökök, valamint a szoftvert fejlesztő ausztriai cég szakértői is dolgoztak a problémán. A férfi szerint: „Megfelelő számú légiforgalmi irányítóval és mérnökkel rendelkezünk a helyszínen. Ezen túlmenően munkatársaink képesek arra, hogy távolról irányítsák a helyzetet, ha valami meghibásodik."

Forrás: Mail Online