Az arcbikini volt Kínában az idei nyár slágere

maszkos strandolás kínában
Vágólapra másolva!
Kínában találta fel a strandok népe azt a maszkot, ami betörés és mexikói pankráció mellett arra is jó, nehogy lebarnuljon a viselője, hiszen akkor prolinak nézzék. Már nagyüzemben is gyártják.
Vágólapra másolva!

Újfajta úszóöltözet jelent meg a piacon, mely nem a testet, hanem a teljes fejet borítja. Főleg Kína tengerpartjaira gyűrűződött be idén nyáron, és elsősorban a keleti Santung (Shandong) tartományban terjedt el. A ruhának a face-kini (magyarul talán arcbikini) nevet adták.

Az idei nyár tapasztalata szerint sokan a bokától nyakig tartó neoprénruha kiegészítéseként kezdték el hordani az érdekes kiegészítőt. A fejet borító ruhadarab símaszkra, betörőmaszkra vagy a mexikói Lucha Libre pankrátormaszkra emlékeztet; és kizárólag a szemeket, a szájat és az orrot hagyja szabadon.

Alapvetően azért kezdték el hordani a tengerpartokon nők és férfiak vegyesen, hogy megvédjék bőrüket a naptól, de aztán kiderült, hogy éppolyan hasznos medúza- és rovarcsípések ellen is. A nyugati világgal szemben az ázsiai nők nem szeretik, ha lebarnulnak, azt pedig végképp nem, ha az arcukon. A napbarnított bőr a kétkezi munka és a paraszti világ jelképe, a fehér bőr viszont arisztokratikus, magasabb osztályból való származást sugall. Ezért is lehet látni világszerte a legnagyobb kánikulában nyakig felöltözött, esernyős kínai turistákat.

A face-kini-t eleinte otthon, maguknak varrták a nők, de a közelmúltban a nagyüzemi gyártás is beindult és már üzletekben is kapható, 550-1000 forintnak megfelelő jüanért.

Maszkos strandolás Kínában Forrás: AFP

Csak a szemeket, a szájat és az orrot hagyja szabadon Forrás: AFP

Még nem mindenki hord maszkot, de egyre többen Forrás: AFP

A napsugárzásnak esélye sem marad, de a medúzák sem érintkezhetnek a testfelülettel Forrás: AFP

Különösen az arc leégését akarják elkerülni a kínai strandolók Forrás: AFP

Kamuflázs Forrás: AFP
Legalább a maszk színe alapján fel tudják ismerni egymást a családtagok Forrás: AFP

A talp védelmét még lehet fejleszteni, és a bajusz is gondot okozhat Forrás: AFP