Nyilvános hattyúgyűrűzést tartanak hétvégén a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Hétvégén nyilvános hattyúgyűrűzésre várja az érdeklődőket a Balaton több pontján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az akció célja, hogy minél több madárra kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. A gyűrűzés nem könnyű feladat, ugyanis a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.
Vágólapra másolva!

A Balatontipp.hu-n olvasható tájékoztató szerint a jelölés nem árt a madaraknak, nem szorítja el a madár nyakát, csúszkál azon, és a táplálkozást sem akadályozza. Ez az eszköz azért használható a hattyúk esetében, mert ezek a madarak leveleket, hajtásokat csipegetnek, melynek lenyelésekor a nyak nem tágul ki jelentősen. A hattyúnként alig néhány percig tartó gyűrűzés végén az egyedek súlyát is megmérik a szervezők.

Forrás: MTI/Varga György

Az MME jelenleg 1045 olyan színes gyűrűs balatoni hattyút tartunk nyilván, mely legalább egyszer előfordult legnagyobb tavunkon: 77 százalékukat egy-tíz, 5 százalékukat viszont több mint 25 alkalommal azonosítottak a színes gyűrűjük alapján, a legtöbbször leolvasott hattyú eddig 90-szer került szem elé. A legidősebb nyilvántartott balatoni madár 1995-ben kapott fémgyűrűt a horvátországi Varasdon, ezt követően 2009-ben nyakgyűrűt kapott, azóta 18 alkalommal észlelték Tihany és Szántód környékén.

A nyilvános gyűrűzéseket szombaton Balatonfüreden, Révfülöpön, Badacsonyban és Keszthelyen, vasárnap pedig Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Fonyódon, lellén, Földváron és Zamárdiban tartanak.