Biztonságos-e a Ryanairrel utazni?

Ryanair légitársaság, fapados, repülőgép, Boeing 737-800 típusú repülőgépe a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Vágólapra másolva!
Egyre növekszik a feszültség az ír fapados cég menedzsmentje és a Ryanair Pilot Group (RPG) között, amely azt állítja, hogy a légitársaság alkalmazási modellje biztonsági aggályokat vet fel.
Vágólapra másolva!

Az RPG áprilisban egy petíciót fogalmazott meg, amely szerint a pilótáknak komoly stresszt okoz, hogy a Ryanair munkaviszony helyett önfoglalkoztatottként alkalmazza őket. Németországban és Olaszországban például különösen vegzálják őket emiatt az adóhatóságok. Emellett önfoglalkoztatottként maguknak kell fizetni az egyenruháért és a szállodáért.

Ezután a szervezet szerint a Ryanair egy belső körlevélben elbocsátással fenyegette meg azokat a pilótákat, akik aláírják az Ír Repülési Hatóságnak elküldendő petíciót. A Ryanair szóvivője közölte, hogy az RPG nem létezik, és azok a pilóták, akik boldogtalanok a Ryanairrel, szabadon távozhatnak, mivel "több mint 3 ezer pilóta vár a belépésre".

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az RPG eztán közleményben sürgetett akciót amiatt, hogy a Ryanair elbocsátással fenyegeti azokat a pilótákat, akik biztonsági kifogásokat fogalmaznak meg. "Az RPG úgy véli, hogy egyetlen professzionális pilóta sem tud kielégítően és biztonságosan dolgozni egy olyan környezetben, amelyben ilyen fenyegetéseket szükségesnek vagy megfelelőnek tartanak" - áll a csoport közleményében. Ragaszkodva ahhoz, hogy a szervezet a Ryanair pilótáit képviseli, közölte: "Nevük ismert a jogi képviselőjük előtt, de nyilvánvaló okok miatt névtelenek maradnak".

A Ryanair viszont azzal vádolta a szakmai szervezetet, hogy hazudik és hamis biztonsági petíciókat talál ki, ráadásul nem a Ryanair pilótáit, hanem az európai pilóta-szakszervezetet képviseli. A Ryanair kommunikációs vezetője, Robin Kiely ragaszkodott ahhoz, hogy a társaság nem engedi meg, hogy a biztonsági szempontokat összekeverjék az iparági kapcsolatokkal. "Nem engedjük meg, hogy 29 éves biztonsági eredményeinket bármilyen módon megkérdőjelezze az európai pilóta-szakszervezet" - szögezte le a társaság képviselője, hozzátéve, hogy ha a pilótáknak valódi biztonsági aggályai lennének, annak bizalmas jelentésére léteznek struktúrák. Felidézte azt is, hogy az ír és spanyol hatóságok szerint a Ryanair Európa legbiztonságosabb légitársaságai között van.

Nemrégiben egy olyan légiutas-kísérő panasza keltett feltűnést, aki korábban a Ryanairnél dolgozott, és esetét egy brit parlamenti képviselő is felkarolta.