A luxori kormányzó feladta

Vágólapra másolva!
Lemondott vasárnap az egyiptomi Luxor kormányzója, írta a BBC. Egy héttel korábbi kinevezése heves tiltakozást váltott ki, mert egy olyan iszlamista párt tagja, amelynek elődje részese volt a városban nyugati turisták ellen elkövetett, 58 halálos áldozatot követelő 1997-es merényleteknek.
Vágólapra másolva!

A Muzulmán Testvériség iszlámbarát mozgalmat vezető Mohamed Murszi államfő egy héttel ezelőtt nevezett ki 17 új kormányzót, döntésével újabb kulcspozíciókhoz juttatva szövetségeseit. Luxor élére Adel Mohamed al-Hajátot nevezte ki, aki az Építés és Fejlődés párt tagja.

Ezt a pártot az al-Dzsamáa Iszlámíja nevű iszlamista csoport alapította, amely részt vett az 1997 novemberi luxori támadásokban, de később lemondott az erőszak alkalmazásáról.

A kormányzói kinevezések hatására összetűzések voltak a héten több városban a Muzulmán Testvériség hívei és ellenzéki tüntetők között. Luxorban a szállodatulajdonosok és a külföldi turisták is támogatták a helyiek tiltakozását al-Haját kormányzó ellen. Hisam Zazu idegenforgalmi miniszter szóvivője útján közölte, hogy lemondását fontolgatja al-Haját múltja miatt.

Al-Haját vasárnap sajtótájékoztatón közölte: "Elfogadhatatlan, hogy egyetlen csepp vért is kiontsanak egy olyan tisztség miatt, amelyre én személyesen soha nem vágytam." Hozzátette, hogy soha egyetlen erőszakos cselekményben nem vett részt, a pártjának elődjével, az al-Dzsamáa Iszlámíjával csak rövid ideig, diákkorában volt kapcsolata. Mostani döntését azután hozta meg, hogy konzultált a pártjával.