Nem csak szex van

Bizarr múzeumok Amszterdamban, Tetoválási múzeum
Vágólapra másolva!
Amszterdamban több mint 50 múzeum található, amelyek évente közel 2 millió látogatót vonzanak.  A Rijksmuseum (Nemzeti Múzeum), a Van Gogh Múzeum és az Anne Frank Ház a legnépszerűbbek, de vannak közöttük jóval szokatlanabb tematikájúak is. Ezek közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

Vrolik Múzeum

Az 1789-től 1859-ig élt Gerardus Vrolik kora egyik legfontosabb holland tudósa volt, matematikával és anatómiával foglalkozott. A múzeumot ő indította a 18. század végén embriókat és anatómiai abnormalitásokat kiállítva. Fia, Willem Vrolik anatómiával, pszichológiával és zoológiával foglalkozott, és bővítette apja gyűjteményét, majd halála után holland polgárok egy csoportja vásárolta meg, és ajánlotta fel a városnak. Belépő nincs, de gyerekeknek nem tanácsos látogatni.

Egy orángutánembrió Forrás: Flickr.com/Ideonexus

Kínzási Múzeum

Az emberi kegyetlenséget mutatja be a Kínzási Múzeum. A kiállítási tárgyak között olyan eszközök szerepelnek, mint vasszűz, a guillotine vagy a júdásszék. Néhány közülük eredeti, sokat azonban korabeli könyvek képei alapján rekonstruáltak. A nyomasztó hangulatot fokozza, hogy kisméretű, sötét szobákon kell keresztül vezet az út. A belépő felnőtteknek 5, gyerekeknek 2,50 euró.

Egy kevésbé kifinomult kínzási módszer Forrás: Flickr.com/Thukrak

Szexmúzeum

Talán a legismertebb a különleges amszterdami múzeumok közül, évente félmillióan látogatják meg a Központi Pályaudvar közelében található kiállítóhelyet. A látogatók az emberi szexualitással kapcsolatos eszközök széles választékát tekinthetik meg: műtárgyakat, fényképeket, porcelánokat, embernagyságú viaszfigurákat. De nemcsak vizuális élményt kínál a múzeum, a hangszórókon nyögésekkel is fokozzák a hatást. A belépő 4 euró, csak 16 éves kor felett látogatható.

Csak 16 éven felülieknek! Forrás: Wikimedia Commons

Hasis-, Marihuána- és Kendermúzeum

Ez két, egymástól rövid távolságra látogatható múzeum egy jegy áráért. Az elsőben a kender változatait mutatja be, illetve a különböző felhasználási módjait a textilgyártástól a lámpaolajon keresztül a festék- és szappan-előállításig. A második a marihuána és hasis, mint élvezeti cikk történetét tekinti át. A múzeumban egy élő kenderültetvényt is megtekinthetnek a látogatók. A belépő 9 euró, gyerekeknek ingyenes, de csak felnőtt kísérettel.

Élő kenderültetvényt is lehet látni Forrás: Flickr.com/Max Kueng

Tetoválási Múzeum

Amszterdam egyik legfiatalabb múzeuma, 2011 novemberében nyitották. Az emberi test tetoválásának teljes történetét dolgozza fel a világ minden tájáról. A tűk, régi boltcégérek, tetoválási minták és fényképek mellett emberi bőrdarabok is ki vannak állítva, például egy 19. századi bálnahalász tetoválása. Havonta egyszer neves tetováló mestereket is meghívnak pár napra, akik a vendégeket 60-150 euróért tetoválják. A belépő 10 euró, gyerekeknek 2,50.

Tetoválás minden mennyiségben Forrás: Flickr.com/Shortermemory

Holland Temetkezési Múzeum

2007-ben alapították, Hollandia temetkezési kultúráját állítja középpontba. Bemutatja a történelem során alkalmazott ceremóniákat a királyi temetéstől a falusiig, illetve a modern multikulturális Hollandia szokásait. A látogatók találkozhatnak különböző koporsókkal, urnákkal, halotti maszkokkal, régi hajfestésekkel, filmekkel, műtárgyakkal. A múzeum a Nieuwe Ooster temtő és krematórium területén található, amely Hollandia egyik legszebb emlékhelye. A belépő 5,50 euró, 13 és 18 év között 2 euró, az alatt ingyenes.

Síri hangulat Forrás: Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover