Jobb élni Budapesten

életszínvonal, élhetőbb város lett Budapest, Hiába a befagyasztás, nőnek az állami bérek
Vágólapra másolva!
Öt év alatt öt hellyel javult a magyar főváros besorolása az Economist Intelligence Unit életminőségi ranglistáján. Az ausztrál Melbourne a világ legélhetőbb városa, Bécs a második, míg a 2011-ig győztes Vancouver a harmadik helyre esett vissza. Az arab tavasz és a gazdasági válság több város helyezését is lerontotta. Kitűnő példa erre a szíriai Damaszkusz, amely 10 helyet zuhanva a lista végére került.
Vágólapra másolva!

A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) indexe azt az érzést próbálja meg számszerűsíteni, hogy egy adott város mennyire kínál jó vagy rossz feltételeket az élethez. Ehhez több mint 30 objektív és szubjektív tényezőt vesz számításba öt nagy kategórián belül: ezek a stabilitás, az egészségügy, a kultúra és környezet, az oktatás és az infrastruktúra. Ezeket az osztályzatokat azután összesítik és súlyozzák, ami kiad egy értéket egy 1-től 100-ig terjedő skálán. A 140 városra kiterjedő felmérést évente kétszer végzik el.

Az elmúlt hat hónapban 13 város indexe változott meg, míg az utóbbi egy évben 28-é. Néhány esetben javulás történt, például infrastrukturális fejlesztéseknek vagy az instabilitás enyhülésének köszönhetően. A jelentés itt kiemeli a 63. helyen szereplő Pozsonyt, amely a fejlesztéseknek köszönhetően bekerült a 80 pont feletti városok csoportjába, ahol az ott lakók életszínvonalát kevés kihívás fenyegeti, ha egyáltalán. Az elmúlt öt évben a legnagyobb javulás Kolumbia fővárosában történt, közel nyolc százalékpontot javított Bogota.

Az utóbbi években azonban a legtöbb változás romlást jelentett, aminek három fő oka a jelentés szerint az arab tavaszhoz kapcsolódó polgárháborúk, az európai megszorítások és a kínai társadalmi elégedetlenség. A legnagyobb esést, mintegy 20 százalékpontot Tripoli és Damaszkusz szenvedte el az elmúlt öt év során, utóbbi a lista végére került. A felmérés ugyanakkor nem terjedt ki olyan városokra, amelyeket a felmérés készítői szerint az ember amúgy sem látogatna meg, vagy nem akarna ott élni, ilyen például Kabul vagy Bagdad.

Budapest az elmúlt öt évben öt hellyel kapaszkodott fel a ranglistán, és jelenleg az 50. helyet foglalja el rajta - árulta el az Origo kérdésére Susie Burnett, az EIU médiakapcsolataiért felelős Grayling ügynökség munkatársa. A magyar főváros a lehetséges 100 pontból 88,9-et gyűjtött össze. A legtöbbet, 100-at az oktatásra kapta, a legkevesebbet, 83,9-et az infrastruktúrára. A stabilitást 85, a kultúrát és környezetet 90, az egészségügyet pedig 91,7 pontra értékelték a jelentés készítői.

A legélhetőbb városok
1. Melbourne, Ausztrália
2. Bécs, Ausztria
3. Vancouver, Kanada
4. Toronto, Kanada
5. Calgary, Kanada
6. Adelaide, Ausztrália
7. Sydney, Ausztrália
8. Helsinki, Finnország
9. Perth, Ausztrália
10. Auckland, Új-Zéland

A legkevésbé élhető városok
1. Damaszkusz, Szíria
2. Dakka, Banglades
3. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
4. Lagos, Nigéria
5. Harare, Zimbabwe
6. Algír, Algéria
7. Karacsi, Pakisztán
8. Tripoli, Líbia
9. Douala, Kamerun
10. Teherán, Irán

A világ legbarátságosabb és legutálatosabb helyeiről korábbi cikkünk itt olvasható.