Vágólapra másolva!
Képzelje el, hogy a főnökéhez kell fordulnia engedélyért, mielőtt megházasodik. Ugye, milyen abszurd? Pedig a Qatar Légitársaság több tízezer alkalmazottja számára ez rémvalóság.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Utasszállítók Szövetségének (International Transport Workers' Federation) jelentése szerint a légitársaság durván megsérti a munkavállalók alapvető jogait, különösen a női alkalmazottak esetében.

Az ITF állítja, hogy a cégnél bevett tipikus munkaszerződés magában foglalja, egy nőnek kötelessége engedélyt kérnie a társaságtól, amennyiben házasságot szeretne kötni. Nem világos, hogy pontosan mik a következményei a szent kötelék megkötésének anélkül, hogy az illető zöld jelzést kapna, de azok alapján, ami akkor történik, amikor egy nő teherbe esik, nagy a valószínűsége, hogy a végkifejlet nem kecsegtet semmi jóval.

Qatar Airways, Akbar al-Baker CEO újságírókkal és stewardesekkel pózol. Forrás: AFP/Rabih Moghrabi

A női alkalmazott, ha teherbe esik, köteles mielőbb értesíteni a Qatar Légitársaságot. Ha ezt elmulasztja megtenni, akkor az szerződésszegésnek minősül. De még ha bejelenti, annak is könnyen azonnali elbocsátás lehet a vége.

Míg a munkaügyi törvények a Qatarnál szigorúak, a légitársaság alkalmazottainak több mint 90 százaléka külföldi, ami azt jelenti, hogy korántsem élvezik ugyanazt a munkával járó szabadságot, amit adott esetben saját országukban élveznének.

A legfrissebb hírek egy török légitársaság irányelveinek radikális változásai miatt korábban kialakult viták következtében röppentek fel. Az újabb szigorítások megtiltották, hogy női légi kísérők vörös rúzst, sötét körömlakkot vagy ezüstszínű szemfestéket használjanak, ráadásul eltiltották őket hajuk szőkére vagy vörösre festésétől is.