Betiltatnák a dönthető üléseket a repülőkön

Air Baltic, étkezés a repülőn
Vágólapra másolva!
Tízből kilenc légi utas azt szeretné, ha a repülőkön nem lehetne hátradönteni az üléseket, ám magukkal szemben nem ilyen szigorúak: 70 százalékukat az sem érdekli, ha terhes nő ül mögötte.
Vágólapra másolva!

Sok utasnak megkeseríti a repülését, ha az előtte lévő utas hátraereszti az üléstámláját. A Skyscanner által végzett felmérés eredménye szerint tízből kilencen betiltanák vagy legalábbis bizonyos időre korlátoznák az ülések hátradöntését a rövid távú járatokon.

A kutatás azt is kiderítette, hogy leginkább a fiatal nők tartózkodnak támlájuk ledöntésétől, míg a 35 év feletti férfiak hajlanak rá a leginkább. A Telegraphnak nyilatkozó pszichológus azzal magyarázott, hogy az utasok alapvetően két féle személyiséggel rendelkeznek: vannak az önzők, és azok, akik másokra is figyelnek.

A felmérésből kiderül az is, hogy ha lehetőség van a támla hátradöntésére, az utasok 70 százaléka akkor sem tartózkodna ettől, ha mögötte terhes nő ül. Ez az arány 80 százalék, ha idős ember ül valaki háta mögött.

A kutatásban résztvevők egyharmada számolt be arról, hogy repülései során okozott már neki komoly kényelmetlenséget az ülés hátradöntése. Erre a problémára azonban a tiltástól függetlenül is létezik már megoldás, még ha viták adódhatnak is belőle a fedélzeten: ahogy arról az Origo is beszámolt, létezik egy olyan kütyü, amellyel meg lehet akadályozni, hogy az előttünk ülő utas ledöntse az ülését.

A jövő repülőgépüléseiről cikkünket itt olvashatja Forrás: James Dyson Foundation/Alireza Yaghoubi