Repülési káosz várható Európában

légiirányítók sztrájk, Francia légiirányító a Roissy repülőtéren
Vágólapra másolva!
Európa több országában is munkabeszüntetést tartanak a légi irányítók csütörtökön, ami becslések szerint közel egymillió utazónak okozhat bosszúságot.
Vágólapra másolva!

Az október 10-i sztrájk egész Európa légi közlekedését súlyosan érintheti - figyelmeztet az ATCEUC, amely 26 országban 14 ezer légi irányítót tömörít. A tiltakozó akciót szervező szervezet szerint nagy késések és akár járattörlések is előfordulhatnak a munkabeszüntetés miatt. Fennakadások egész Európában lehetnek, de leginkább Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában, ahol az ágazati megmozdulások lesznek. A közlemény szerint Hollandiát, Belgiumot, Luxemburgot, Németországot és Franciaországot, amelyek légtereit az Eurocontrol látja el, komolyan érintheti az akció, amelyhez Albánia, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország, Olaszország, Macedónia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Svájc szintén csatlakozik.

Francia légi irányító a Roissy repülőtéren Forrás: AFP/Photononstop

Az Eurocontrol által üzemeltetett portálon található információ szerint eddig az biztos, hogy Franciaországban reggel 4 és este 6 között lesz sztrájk, Spanyolországban reggel 7-től 9-ig, majd délután 3-tól 5-ig, míg Portugáliában reggel 6-tól 8-ig, illetve délután 2-től 4-ig.

A Telegraph által közölt első becslések szerint a munkabeszüntetés akár 850 ezer utazónak boríthatja fel a terveit, de a szám akár magasabb is lehet, ha a francia légi irányítók meghosszabbítják akciójukat, az olaszok pedig leteszik a munkát a rá következő héten. A sztrájk nem csak az adott országokba utazókat érinti, hanem azokat is, akiknek gépe átrepülne felettük. "Arra vonatkozóan, hogy a sztrájk mennyire érinti majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát, pontos előrejelzést csak a jövő hét elején tudunk adni" - közölte az Origo kérdésére Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

A légi irányítók amiatt tiltakoznak, hogy az Európai Bizottság új direktívajavaslata egységesebbé tenné az európai légtér irányítását. Az Egységes Európai Égbolt néven ismert projekt lényege, hogy a légiforgalmi szolgáltatások tervezését a nemzeti szintről uniós szintre helyeznék át. A javaslat értelmében regionális légtérblokkok működnének, melyek keretében a nemzeti légiforgalmi irányítási szervezetek együttműködnek egymással a hatékonyság növelése, valamint a költségek és a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

Figyelmeztetnek vagy zsarolnak?

A légiirányítók szerint ez nemcsak a biztonságot és a szolgáltatás minőségét veszélyeztetné, de 10 ezer munkahely megszűnésével is járna. "Fel kell hívni az európai polgárok figyelmét arra, hogy a következmények katasztrofálisak lesznek" - áll az ATCEUC közleményében. Nyáron már volt egy hasonló munkabeszüntetés, amely sok vakációra igyekvő utas életét megkeserítette.

A mostani akció becslések szerint 230 millió fontos (80 milliárd forint) kárt okoz a légitársaságoknak. Európa legnagyobb fapados cége, a Ryanair keményen el is ítélte a munkabeszüntetést: " Épp itt az ideje, hogy az Európai Bizottság ne üljön tovább, és szüntesse meg ezeknek a légi irányítóknak a sztrájkjogát, mint ahogy az ATC tette az Egyesült Államokban, és Európa számos hadseregénél és rendőrségénél is gyakorlat".