Fókaverésért megbüntettek egy turistát Horvátországban

mediterrán barátfóka, fóka, horvátország, fókaverés, onachus monachus
May 2014. Mediterranean Monk Seal (Monachus monachus) Verudula, Croatia.
Vágólapra másolva!
A Pula környéki strandokra rendszeresen beúsznak a földközi-tengeri barátfókák. Egy macedón férfit annyira zavart az egyik, hogy ököllel többször hátbaverte, hogy elkergesse. Ki is utasították az országból.
Vágólapra másolva!

Fókaverésért megbüntettek egy 56 éves macedón férfit Horvátországban, sőt öt évre ki is utasították, mivel az eljárás során kiderült, hogy illegálisan tartózkodik az ország területén - írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön.

A férfi többször ököllel hátba vert egy szigorúan védett földközi-tengeri barátfókát azért, hogy elzavarja a horvátországi Pula közelében lévő Gortanovai-öböl strandjáról. A rendőrség szabálysértési eljárást indított ellene a természetvédelmi törvény megsértése miatt. Helyszíni bírságot szabtak ki, amelyet ő azonnal ki is fizetett. Az eljárás közben azonban kiderült, hogy a férfi illegálisan tartózkodik az országban, ezért a rendőrség őrizetbe vette és egy gyors büntetőeljárást követően öt évre kitiltották az országból.

Egy ilyen fókát vert meg a turista Forrás: Flickr/Wildlife Wanderer

Miután szigorúan védett állatról van szó, amely rendszeresen beúszik a Pula környéki strandokra, a rendőrség felhívta a turisták és helybéliek figyelmét arra, hogy saját biztonságuk, valamint a fókák biztonsága érdekében ne menjenek az állat közelébe, ne dobálják meg kővel, valamint ne engedjék háziállataikat a vízbe.

A védett állatok bántalmazásáért, nyugalmuk megzavarásáért magánszemélyek esetében 7 ezertől 30 ezer kúnáig (170 ezertől 750 ezer forintig) terjedő bírságot is kiszabhatnak a hatóságok.